A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

129 településen lesz szúnyogirtás a héten

Vágólapra másolva!
A héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron folytatódik a szúnyogírtás. Komárom térségében, Baranya vármegyében és Csongrád-Csanád vármegyében biológiai szúnyogírtás várható. Komáromnál és Baranyában a földről permeteznek majd, míg Csongrád-Csanád vármegyében repülőről, granulátum formában szórják ki a vegyszeres készítményt.
Vágólapra másolva!

Alig több mint egy hónappal korábban, április 16-án indult el a központi szúnyogírtás az országban. Április végéig a nagyobb folyók mentén, nyolc vármegyében,  összesen 7300 hektárnyi vízfelületen történt vegyszeres irtás. 

A kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket a héten többnyire a földről végzik, az irtószert az esti, éjszakai órákban platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel juttatják ki. 

Kémiai szúnyogirtást a héten 129 településen terveznek.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több településén, Sopron környékén, a Csepel-sziget településein, valamint a Tisza-tónál lehet a kezelést végző járművekkel találkozni. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Szolnokon a múlt hétre tervezett, ám a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztott írtást pótolják a napokban. 

A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések belterületén történik,

a kezelések pontos időpontja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. A napokban frontátvonulások várhatóak, az esős, szeles idő miatt esetleg elmaradó permetezésre a meghirdetett pótnapokon, az elmaradt szúnyogirtást követő két napon belül kerül sor - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Május 20-26 között tervezett szúnyogírtási program térképes ábrázolása.
Fotó: Katasztrófavédelem

A változékony, gyakran esős időjárás több területen hoz létre a szúnyoglárvák számára ideális élőhelyeket. A legtöbb szúnyog

általában a folyók menti településeken található meg, de az esőzések miatt máshol is lehet számítani a rovarok megjelenésére. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által felkért szakértők, ahol lehetséges, ott a lárvák számát csökkentő biológiai beavatkozást alkalmazzák.

A csapadékos időjárás miatt az eddiginél is fontosabb felszámolni a lakókörnyezetünkben megtalálható kisvizeket.

Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban, gumiabroncsban ezerszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek egy-két hét alatt kifejlődnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!