Orbán Viktor: Az EU békeprojekt, és most háború van Európában

Vágólapra másolva!
Politikusok és az üzleti élet képviselői is részt vesznek azon az észak-olaszországi gazdasági fórumon, ahol Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel Magyarország és Európa jövőjével kapcsolatban. Kövesse az eseményt az Origón!
Vágólapra másolva!

Az Európai Ház - Ambrosetti fórumon, a Comói-tó melletti Cernobbióban tartják az évente megrendezésre kerülő háromnapos rendezvényt, amelyen az üzleti élet, az ipar vezető személyiségei, diplomaták és kormánytagok találkoznak Olaszországból és külföldről egyaránt. Itt, a nyitónapon szólal fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A kormányfő Magyarország és Európa jövőjéről beszél. 

A magyarok érdekeit megvédjük otthon és megvédjük külföldön – írta a közösségi oldalán a kormányfő péntek délelőtt.

A magyar elnökség fő célja a versenyképesség növelése. Ennek érdekében novemberben az EU tagállami vezetőivel egy versenyképességi paktumot szeretnének tető alá hozni – kezdte beszédét Orbán Viktor péntek délelőtt. Szerinte két fő probléma van: az egyik, hogy bár az EU egy békestruktúra, most háború dúl a szomszédunkban, a másik pedig a migráció, ami egyre jobban szétzilálja az Uniót.

A versenyképesség erősítésével kapcsolatban három fő problémára hívta fel a figyelmet. Az első a zöldmegállapodás újragondolása, mert az jelenleg szembemegy az üzleti logikával. A második a bürokrácia csökkentése. A harmadik pedig a befektetési környezet vonzóbbá tétele, mert jelenleg ott tartunk, hogy még az európai cégek is az Unión kívül fektetnek be.

A miniszterelnök szerint mindenképp szükség van egy erősebb együttműködésre az Unióban, de nem politikai, hanem versenyképességi és védelmi területen.  

Ha a politikai unióról beszélünk, arra egyáltalán nincs szükségünk. Felejtsük el. Nincs szükségünk politikai unióra, amely megöli az Európai Uniót a versenyképesség szempontjából. Ez egyfajta dezintegrációs tényező. Ha az együttműködésre gondolunk, a védelmi unióra, azt is létre kell hozni"

- mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

Ha megnézzük, mi a politikai kihívás az Európai Unió számára, ami teljesen átformálja a politikai színteret, az a migráció, a nemek közötti egyenlőség és a munkaalapú társadalom, a teljes foglalkoztatás."

A miniszterelnök azokról a kérdésekről is beszélt, amelyekről nincs egyetértés az Unióban. 

Az általános európai értékekben mindannyian egyetértünk, hiszen van egy alapszerződésünk, amely világosan kimondja, hogy melyek az Európai Unió alapértékei. Tehát erről egyáltalán nincs vita. De vannak olyan kérdések, sőt egzisztenciális kérdések, amelyekre nincs közös válaszunk. Ilyen a háború és a béke, a migráció, a nemek közötti egyenlőség, a munkaalapú foglalkoztatási társadalom. Ezek a valódi kérdések"

- mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy szerinte óvatosan kell érvelni a politikai unió mellett, mert a háború, a nemek közötti egyenlőség, a migráció és a munkaalapú társadalom kérdésében különböző megközelítések vannak jelen az Európai Unióban. 

A migráció kezelése nemzeti szuverenitási kérdés

Dezintegráló erőnek nevezte a migráció kérdését Orbán Viktor, aki feltette a kérdést, hogy miért van szüksége erre az Európai Uniónak, ha "Olaszországban és sok országban gondot okoz az, hogy úgy döntöttek, beengedik a migránsokat, és most nehézségekbe ütköznek abban, hogy hogyan lehet velük együtt élni. " 

Ez egy komoly probléma. De vannak olyan országok, amelyek soha nem vállalták ezt a szerepet. Mi soha nem engedtük be őket, így nálunk egyáltalán nincsenek migránsok. Nulla. Nekünk nem az a problémánk, hogy hogyan éljünk velük együtt, hanem az, hogy hogyan ne engedjük be őket az országukba. Ez két különböző kérdés. Tehát nem lehet a kétféle nehézséget ugyanazzal a politikai eszközzel kezelni"

- mondta a kormányfő, hozzátéve: véleménye szerint sokkal jobb lenne a migrációval kapcsolatban, ha opt-outot, vagyis ebben a kérdésben kimaradási lehetőséget biztosítanánk azoknak az országoknak, amelyek nem szeretnék követni a migrációs politikát, ahelyett, hogy a migrációt nem támogató országok összefogjanak és konfliktusok legyenek az európai uniós struktúrán belül. 

Ha arra kényszerítenek minket, hogy összefogjunk olyan kérdésekben, amelyekben nem értünk egyet, akkor az szétszakítja az Európai Uniót. A migráció olyan ügy, amely szétfeszít

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök Olaszországban, az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap/Cernobbio, 2024. szeptember 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (szemben, b) panelbeszélgetésen vesz részt az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon az észak-olaszországi Cernobbióban, 2024. szeptember 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ki határozta meg, hogy szükség van-e migrációra vagy sem? Brüsszel? Vagy Önök? Ez lehetetlen. Miért nem dönthet erről önállóan Olaszország, Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország? Ez nem lehet közös döntés. Miért akarnak minket kényszeríteni? Értem, hogy Ön szerint a migráció civilizációs kérdés, és úgy gondolja, hogy a civilizációk együttélése hasznos és jobb társadalmat biztosít, és joga van ezt gondolni és így dönteni. De ha néhány más ország úgy gondolja, hogy ez túl kockázatos a terrorizmus miatt, a közbiztonság miatt, a társadalmi terhek miatt, és nem szeretnénk ilyen új társadalmat, miért nincs jogunk nemet mondani? Ez a kérdés"

- mondta Orbán Viktor a migrációról

Először tűzszünet, utána béketerv

A miniszterelnök a szomszédban zajló háború kapcsán azt mondta:

Az EU békeprojekt, és most háború van Európában"

- fogalmazott Orbán Viktor, majd kifejtette:

Az európai történelemben nagyon kevés háború zajlott le a harcoló felekkel való kommunikáció nélkül. Szükségünk van kommunikációra Ukrajnával, és szükségünk van kommunikációra Oroszországgal is. Ez az első. A második a tűzszünet"

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy "ha arra várunk, hogy legyen egy béketerv, amelyet mindkét fél elfogad, akkor soha nem lesz béke."

Az első lépés nem a béketerv. Az első lépés a tűzszünet

- emelte ki a miniszterelnök. 

Ha megnézzük az elmúlt 30 év válási történeteit, legalább három tűzszünet tartozik egy béketervhez. Tehát nem lehet béketervvel kezdeni a békét. A béketerv nagyon fontos. De először a kommunikáció, a második tűzszünet, majd a béketervről való tárgyalások megkezdése. Ez a helyes sorrend. Ez az oka annak, hogy először Kijevbe mentem, aztán Moszkvába, majd Pekingbe, aztán a washingtoni NATO-csúcstalálkozóra, majd Donald Trumphoz - remélhetőleg az Egyesült Államok következő elnökéhez -, hogy megvitassuk a háborút"

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve: azért ment Kijevbe és Moszkvába, hogy megértse, mik a béke esélyei. 

Azt a következtetést vontam le, különösen az ukrán és az orosz elnökkel folytatott két találkozó után, hogy egyik félnek sincs szándéka a békére. Mindkét vezető azt mondta, hogy szerintük az idő az ő oldalukon áll"

- mondta a miniszterelnök, aki szerint most nemzetközi szinten is olyan környezetet kell teremteni, amely "megtestesíti és meggyőzően kifejezi, hogy az egész Föld, még Európa is, szeretne tűzszünetet, amilyen gyorsan csak lehet." 

Szükségünk van egy nagy baráti békekörre. Máskülönben nem tudunk elmozdulni a béke felé"

- tette hozzá a miniszterelnök. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!