Mit titkolnak Magyar Péterék?

MagyarPéter
Magyar Péter
Vágólapra másolva!
A transzparencia az elszámoltathatóság, az állampolgári bizalom és részvétel támogatása révén nélkülözhetetlen eleme az egészséges demokráciának. A Tűzfalcsoport mai írásából kiderül, hogy Magyar Péter pártjának friss beszámolója semmilyen érdemleges adatot és konkrétumot nem tartalmaz magáról a támogatói körről.
Vágólapra másolva!

A hatályos törvények értelmében a pártok kötelesek a pénzügyi kimutatásukban külön feltüntetni az egy naptári év alatt kapott, ötszázezer forintot meghaladó hozzájárulásokat, a hozzájárulást adó megnevezésével és az összeg megjelölésével - írja a Túzfalcsoport.

A saját bevallása szerint több száz millió forint magánszemélyektől beérkező támogatásokból gazdálkodó Tisza Párt most nyilvánosságra hozott beszámolójából azonban semmilyen erre vonatkozó információ nem derül ki, különösen az egy nagyobb adományt nyújtó magánszemélyt illetően.

A transzparencia az elszámoltathatóság, az állampolgári bizalom és részvétel támogatása révén nélkülözhetetlen eleme az egészséges demokráciának, egyben erősíti is azt. Ám a Tisza Párt hangzatos kinyilatkoztatásával szemben, a szomorú valóság az, hogy a párt által frissen közzétett, a 2024 második negyedévében (április 10. - június 30.) beérkezett támogatásokat és megvalósult kiadásokat részletező beszámoló semmilyen érdemleges adatot és konkrétumot nem tartalmaz magáról a támogatói körről.

Ennek kapcsán érdemes hangsúlyozni, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírja, hogy a pártok kötelesek a pénzügyi kimutatásukban az egy naptári év alatt kapott, ötszázezer forintot meghaladó hozzájárulásokat (pl. adományokat) - a hozzájárulást adó megnevezésével és az összeg megjelölésével - külön feltüntetni.

A párt a magánszemélyektől beérkező közvetlen támogatásokat több mint 200 millió forint értékben szerepelteti kimutatásában, így minden bizonnyal lenne mit nyilvánosságra hozniuk, amelynek elmaradása különösen lesújtóvá teszi a transzparenciát a szavak szintjén zászlajára tűző Tisza Párt ködösítését.

Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a beszámolóban feltüntetett, 223,5 millió forintos kiadás, amely ráadásul a készítők szerint - más további költségek mellett - a bérköltségeket, a hirdetés- és reklámköltségeket, a bérleti díjakat és a film-, valamint vizuális tartalomgyártás költségeit is magában foglalja,

valószínűleg nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a Tisza Párt tárgyidőszakban megvalósított tevékenységét.

Ezek között említhető - többek között - Magyar országjárása, a Debrecenben és a Hősök terén megtartott ellenzéki tüntetések, illetve számos további rendezvény (pl. a Tisza Párt eredményváró dzsemborija vagy az MTVA székháza elé szervezett demonstráció) is.

Ennek kapcsán jó kiindulópontként szolgálhat Magyar Péterék korábbi (a mostani beszámoló tárgyidőszakán kívül eső), Kossuth téren tartott rendezvényével összefüggésben közzétett költségelszámolása is, ahol mindössze 28 millió forint összköltséget tüntettek fel - a szakmai becslések alapján - a valóságban ezt az összeget vélhetőleg többszörösen meghaladó rendezvénnyel kapcsolatban.

Tehát egy párt állandó költségeivel számolva, a Tisza Párt már önmagában a Hősök terére szervezett rendezvényével majdhogynem kimeríthette a frissen nyilvánosságra hozott beszámolójában feltüntetett összkiadásokat.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a jelenlegi piaci viszonyok között a közel 200 állomásos országjárás egyenként minimum 2 millió forintba kerülhetett, eltekintve az egyéb járulékos költségektől (pl. eszközbeszerzés).

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!