Jermendy György válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Professzor Úr! Azt szeretném kérdezni: betegség vagy csupán egy állapot a cukorbaj? (természetesen csak ha nincs szövődménye.)
A cukorbetegség egy idült betegség. A jelenlegi kezelési lehetőségek mellett nem helyes azonban, ha a beteg ezt betegségként éli meg, helyesebbnek tartjuk, ha egy olyan állapotnak fogja fel az érintett a helyzetet, ami odafigyelést, némi rendszerességet és fegyelmet igényel, s így a beteg teljes értékű életet élhet.

Igaz-e, hogy a cukorbetegség 40 éves korban a legkrónikusabb?
A cukorbetegség - bármely életkorban kezdődik - a mai tudásunk szerint egy életre szóló megbetegedést jelent (néhány ritka kivétel van csak, pl. a terhességi diabétesz).

Ma az orvostudomány elsősorban az élettartam kitolására törekszik, vagy pedig a betegség felszámolására? Jut-e pénz és kormányzati, tudományos stb. akarat a megelőzésre?
Az orvostudomány feladata összetett. Az ismert betegek megfelelő kezelésével igyekszünk szövődménymentességet elérni, s ezzel az élettartamot is növelni. A cukorbetegség megelőzése nem lehet egyedül az egészségügy feladata, ahhoz társadalmi méretű összefogásra van szükség (elsősorban az elhízáshoz társuló 2-es típusú cukorbetegség megelőzése terén).

A végtagvesztés mely csoportba tartozik?
A cukorbetegségben olykor kényszerű végtagcsonkoló műtét leggyakoribb oka összetett: a háttérben az idegrendszeri és a nagyérszövődmény (neuropathia diabetica és érelmeszesedés) áll.

A gyerekekre nem veszélyes a cukorbetegség?
Cukorbetegség gyermekkorban is kialakulhat, a kezdeti tünetei markánsak, nem lehet nem észrevenni őket. A gyermekkorban kezdődő cukorbetegséget kivétel nélkül inzulinnal kell kezelni.

Mikorra várható a felszívódó hatású tapasz gyártása?
Inzulintapasszal kapcsolatban eddig semmilyen tudományos igényű adatot nem közöltek. A szakma évek óta várja, hogy azok, akik híresztelik az inzulintapasszal kapcsolatos fejleményeket, korunk követelményeinek megfelelő módon igazolják az állításaikat. Erre évek óta nem került sor. Sajnos csak a napi bulvársajtó szintjén esik szó erről a módszerről, vissza-visszatérő módon.

Igaz-e, hogy ha valaki inzulin-kezelésben részesül, akkor élete végéig inzulint kell kapnia?
A gyermekkorban, fiatal felnőttkorban kezdődő cukorbetegséget inzulinnal kell kezelni, az orvostudomány mai állása szerint a beteg élete végéig. A felnőttkorban kezdődő cukorbetegek egy részét is inzulinnal kell kezelni akkor, ha a tablettás kezelés már hatását vesztette. Az inzulinkezelés ebben az esetben is a beteg élete végéig tart, ritka kivételként azonban előfordul, hogy inzulinról tablettára lehet visszaállni.

A most 1-es típusú 20-30 éves cukorbetegeknek van reális esélyük gyógyulásra életük folyamán?
Az orvostudomány fejlődése rendkívül gyors és látványos. 85 évvel ezelőtt a gyermek-cukorbetegek meghaltak, mert nem volt ismert az inzulin. Ma az inzulint igen korszerű módon lehet beadni, s az minden rászoruló beteg számára elérhető. Reális az esély arra, hogy 20-30 éven belül talán tényleg gyógyítható (felszámolható) lesz a cukorbetegség. A szigetsejt-transzplantációnak, talán az őssejtterápiának lesznek addig olyan eredményei, amelyek gyökeresen megváltoztatják majd a jelenlegi helyzetet.

Rosszabbak-e egy kezelt, jó karban tartott cukorbeteg életkilátásai, mint az "egészséges" embereké?
A jól kezelt cukorbetegek életvárandósága megközelíti a nem cukorbetegekét. A rosszul kezeltek életvárandósága sajnos elég jelentősen alatta marad a nem cukorbetegekének.

Ha valakinek egyszer magas cukrot mérnek, miért kell mindjárt további ellenőrzés nélkül tablettát esetleg inzulint kapnia?
Egy magasabb vércukorérték - ha nincsenek panaszok - ellenőrzést igényel, mielőtt terápiás döntés születne. Ha a magas vércukorértéket olyan betegnél észlelik, akinek félreérthetetlen (a cukorbetegséggel összefüggő) panaszai vannak, akkor a kezelés azonnali megkezdése indokolt.

A tablettát szedőket miért ellenőrzik olyan ritkán?
A tablettás kezelésben részesülő cukorbetegek betegsége sokkal stabilabb, mint az inzulinnal kezelteké. A tablettás betegek időszakos, rendszeres ellenőrzése is indokolt. Az ellenőrzés gyakoriságát a talált értékek, a betegség esetleges szövődménye, a kórlefolyás stabilabb vagy kevésbé stabil volta szabja meg. Az a helyes, ha a tablettás beteg ellenőrzésére évente legalább két alkalommal (ha szükséges, ennél gyakrabban) sor kerül.

Melyik a jobb: a tűs vagy a pumpa- vagy a tapasz-inzulin?
A betegek legszélesebb köre az inzulint tűvel (fecskendővel vagy tollal) adja magának. A pumpakezelés csak szűk körben, s indokolt esetben áll a betegek rendelkezésére. Inzulintapasz nincs, s jele sincs annak, hogy ez a beviteli mód gyakorlati realitás lenne a közeljövőben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről