A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kormány megszüntetné az orvosok egzotikus jutalomútjait

Vágólapra másolva!
Megszűnik, de legalábbis jelentősen visszaszorul a társadalombiztosítási támogatással gyógyszerek, illetve gyógyászati segédeszközök rendelésére és forgalmazására jogosult személyek egzotikus országokba történő ismertetési tevékenységhez köthető indokolatlan utaztatása - tudta meg az [origo] a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakértőitől.
Vágólapra másolva!

Jogszabály-módosítással akarnak gátat vetni az orvosok gyógyszerismertetés címén folytatott, egzotikus országokba történő utaztatásának - tudtuk meg a minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságán.

Mindezt pedig a biztonságos és gazdaságos gyógyszer-, és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.), várhatóan 2011. július elsején hatályba lépő rendelkezéseivel kívánják elérni.

Az államtitkárság szerint a törvény szövege kimondja, hogy egy adott helyszínen történő rendezvényt, illetve egy adott helyszínhez kötött rendezvényen való részvételt csak bizonyos esetekben lehet támogatni.

A feltétel pedig az, hogy csak akkor lehetséges a támogatás, ha a rendezvény tárgyát képező, vagy céljához kapcsolódó szükséges erőforrások, vagy szakértelem helyhez kötöttsége alapján ez indokolt.

A rendezvény ideje alatt kell megvalósulnia

Ezen túlmenően fontos követelményeket ír elő az a szintén újonnan javasolt rendelkezés, amely a társadalombiztosítási támogatással gyógyszerek, illetve gyógyászati segédeszközök rendelésére és forgalmazására jogosult résztvevők számára megrendezett szakmai-tudományos rendezvényre mond ki szabályokat.

Ezek szerint a rendezvény - egyébként indokoltnak tartott - helyszínén a rendezvényhez kapcsolódó, kiegészítő szakmai vagy tudományos program vagy az azon való részvétel csak akkor támogatható, ha az a szakmai-tudományos rendezvény ideje alatt valósul meg.

Ezzel az intézkedéssel egyértelműen elkerülhető, hogy egy szakmai-tudományos konferencia égisze alatt azt követően, esetleg megelőzően az érintettek egyéb nem feltétlenül a rendezvényhez kapcsolódó programokon vegyenek részt.

Előzetes bejelentés és előzetes adatok

Az előzetes bejelentés fontos információt szolgáltat az illetékes hatóság részére ahhoz, hogy értékelje, és ennek alapján megalapozottan döntsön az adott helyszínen történő részvétel támogatásáról.

Ha az előzetes bejelentésben foglalt adatok alapján kétségei merülnek fel a helyszín indokoltságával kapcsolatban, akkor ezen információk lehetővé teszik, hogy ellenőrzést folytasson le és - ha szükséges - megfelelő szankciót alkalmazzon.

Nyilvános adatok

Szándékaik szerint visszatartó erejű az az új szabály is, hogy az előzetes bejelentés keretében a tervezett rendezvény nevére, helyszínére, időpontjára és programjára vonatkozó adatok nyilvánosak lesznek, ami növeli az ipar által adott ilyen jellegű támogatások átláthatóságát.

Visszatartó hatást várnak attól is, hogy a jogsértő cégek vagy ismertető személyek elleni határozatok szintén nyilvánosságra kerülhetnek, ha a jogsértés gyakorisága vagy súlyossága indokolja.

"Papíron" felkért előadó

A jövőben az a gyakorlat is visszaszorulhat, hogy a támogatott egészségügyi szakember "papíron" felkért előadóként vagy tanácsadóként utazik el egy helyszínre.

Ugyanis az előzetes bejelentés adatai alapján a gyógyszerészeti államigazgatási szerv élni tud a törvénymódosítás nyújtotta lehetőséggel is.

Ez pedig a hatóságot felhatalmazza arra, hogy a tényállás tisztázása érdekében az ismertetési tevékenységet folytató és a vele szerződéses jogviszonyban álló, gyógyszer rendelésére és forgalmazására jogosult személy közötti jogviszonyt és a ténylegesen megvalósuló tevékenységet vizsgálja.

Tehát, ha - az ismertető tevékenységet folytató által kötelezően rendelkezésre bocsátandó - bizonyítékok alapján kiderül, hogy a tanácsadói szerződés valójában álcázott utaztatás, szintén lehetőség nyílik a szankcionálásra.

A fentiek fényében a minisztérium álláspontja az, hogy a törvénymódosítás hatályba lépését követően megszűnik, de legalábbis jelentősen visszaszorul a társadalombiztosítási támogatással gyógyszerek, illetve gyógyászati segédeszközök rendelésére és forgalmazására jogosult személyek egzotikus országokba történő, ismertetési tevékenységhez köthető indokolatlan utaztatása.

Akár félmilliárdos bírság is lehet

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár két hete jelentette be, hogy véget vetnek annak a gyakorlatnak, miszerint szakmai konferencia címén nyaralni menjenek az orvosok. A szabályt megsértő cégekre pedig akár ötszázmillió forintos bírságot is kiszabhatnak.

Ismeretes, hogy idén januárban egy thaiföldi szálloda medencéjébe belefulladt egy magyar orvos, aki harminc másik kollégával tartózkodott az országban.

Akik eddig is betartották

A Magyarországi Gyógyszer-gyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete etikai bizottságának elnöke, dr. Kónya Csaba az [origo] megkeresésére elmondta: a jogszabályalkotás folyamatában napvilágra látott elképzeléseket nem áll módjában kommentálni.

Etikai szempontból a MAGYOSZ és az IGY tagvállalatai, ahogyan eddig, úgy a jövőben is a legmesszebb menőkig elkötelezettek az etikus és jogszerű kereskedelmi gyakorlat mellett és elítélnek minden etikátlan, jogsértő tevékenységet.

Etikai bizottságuk pedig a piaci önszabályozás szellemében őrködik továbbra is az etikai kódex előírásainak betartása felett - mutatott rá dr. Kónya Csaba.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!