Vágólapra másolva!
A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda interaktív rendezvénysorozata kezdődött szerdán, Budapesten azzal az első előadással, amely keretében a szakértők a munkahelyi adatvédelem számos aktuális kérdéseit járták körbe. Ilyenek voltak többek között, hogy a munkáltató miképp használhatja a kamerákat, hogyan figyelheti meg az internet, a telefon, az IT-eszközök használatát, az e-mail forgalmat, de megvizsgálták a munkavállalók alkohol- és drogtesztjének, illetve a különböző háttérellenőrzések jogszerűségének feltételeit is.
Vágólapra másolva!

Szerdán megkezdődött a CMS Budapest Spring Breakfast Series elnevezésű üzleti reggeli sorozata, az első, interaktív előadáson az elvi szintű szabályozás mellett a gyakorlati kérdéseket is számba vette.

Dr. Domokos Márton a CMS budapesti iroda kereskedelmi jogi csoportjának szenior ügyvéde rámutatott: az új Munka törvénykönyve alapján a munkavállalói ellenőrzés akkor tekinthető jogszerűnek, amennyiben ez a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges.

A munkáltató ellenőrzés és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével, illetőleg a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

A kötelező általános tájékoztatásnak ki kell térnie többek között a kezelt adatok körére, az adatkezelés céljára és arra, hogy melyek az adatkezelésre és adatfeldolgozásra jogosult társaságok és kik ismerhetik meg az adatokat.

Amennyiben van üzemi tanács, a munkáltató döntése előtt legalább 15 nappal kötelezően kikéri az üzemi tanács véleményét a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedések és szabályzatok tervezetéről.

Kamerák használata, IT-eszközök ellenőrzése

A munkahelyen alkalmazott elektronikus megfigyelőrendszer alapvető követelményei kapcsán dr- Domokos Márton kihangsúlyozta a célhoz kötöttséget és az érdekek mérlegelését.

Kiemelte: a kamerák használata során tilos kizárólag egy munkavállalót, egy tevékenységet figyelni, nem lehet cél a munkavállalók viselkedésének befolyásolása, illetve kizárólag a saját használatban álló területek ellenőrizhetők – ez utóbbit egy csehországi ügy kapcsán az Európai Unió Bírósága is kimondta.

Szó esett a rejtett kamerák használatáról, a szakember ennek kapcsán elmondta, hogy a legtöbb uniós ország gyakorlatához hasonlóan a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság álláspontja szerint erre Magyarországon nincs mód.

Az internet, IT-eszközök használata, az e-mail forgalom ellenőrzése kapcsán az előadó rámutatott, a harmadik személy és a munkavállaló közti levelezés egyes esetekben (például szakszervezeti ügyekkel kapcsolatos levelezés, ügyvédi titoknak minősülő levelezés) külön védelem alá eshet, amelyet érdemes rögzíteni a belső szabályzatokban.

GPS-rendszer használata

Dr. Bán Péter, a CMS budapesti iroda munkajogi csoportjának szenior ügyvéde elmondta: a munkáltató tulajdonát képező gépjárműbe helyezett GPS által rögzített helymeghatározási adat, a földrajzi pozíció személyes adatnak minősül.

Az ellenőrzés csak munkaviszonnyal összefüggő magatartás esetében, munkaidőben lehetséges. Ha a magánhasználat engedélyezett, akkor biztosítani kell annak a lehetőségét, hogy a nyomkövető rendszert ki lehessen kapcsolni.

Alkohol- és drogteszt

Ennek kapcsán a szakértő aláhúzta: az MK 122. számú állásfoglalása szerint az ellenőrzésre joga van a munkáltatónak, a szonda megfújásának megtagadása esetén pedig a munkavállaló felfüggeszthető munkabér fizetése nélkül, ami némileg ellentmond az új Munka törvénykönyve szabályainak.

A jogszabály arról is rendelkezik, a szondáztatást bárki végezheti, akit erre a munkáltató szabályzatban rögzítetten felhatalmaz, ám a szondáztatás jogát nem lehet visszaélésszerűen gyakorolni.

A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda interaktív rendezvénysorozata kezdődött szerdán, 2015. március 18.-án, Budapesten azzal az első előadással, amely keretében a szakértők a munkahelyi adatvédelem számos aktuális kérdéseit járták körbe. Forrás: CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda

Dr. Bán Péter szerint a drogteszt alkalmazásának kérdése ingoványos terep, hiszen a bírói gyakorlat szerint az önhibából eredő bódult állapot indoka lehet a felmondásnak, ám az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján a munkáltató által elvégzett drogtesztek nem elfogadhatóak.

Ennek oka a mobiltesztek hatékonyságának kérdései, az, hogy a teszt nem csupán az aktuális állapotot, hanem a múltbeli fogyasztást is kimutatja, és valamint az, hogy bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat pozitív eredményt.

Április elsején lesz a második előadás

A CMS Budapest Spring Breakfast Series elnevezésű üzleti reggeli sorozatának második, zártkörű, interaktív előadását április elsején rendezik meg, ennek fő témája felkészülés a legújabb közbeszerzési szabályokra.

Az előadás során a szakértők az új uniós közbeszerzési irányelvek legfőbb gyakorlati változásait és az azok átültetésére jelenleg már készülő új közbeszerzési törvény érdekességeit tárják fel. Emellett egyéb közbeszerzési aktualitásokról is szó lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről