A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Kutyasétáltatás: szabálysértést követ el, aki nem takarít az állat után közterületen

kutya alkalmazás, kutyasétáltatás
Vágólapra másolva!
Ha a kutyatartó a felügyelete alatt lévő állat által közterületen, közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön az állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szintén szabálysértést követ el – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője, aki a kutyasétáltatás követelményeit, és az ezzel összefüggő szabálysértési rendelkezéseket mutatja be.
Vágólapra másolva!

A felelős kutyagazdák biztosan tisztában vannak azzal, hogy az állattartásnak milyen követelményei vannak, azonban sokaknál adódhat, hogy 1-1 hétre vigyáznak szülei, ismerősei kedvenceire.

A szabálysértési törvény több korlátot is megfogalmaz a kutyasétáltatás kapcsán – fejtette ki dr. Varga Júlia.

Mindezek értelmében szabálysértésnek minősül, ha valaki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja.

Fontos azonban, hogy egy kormányrendelet előírja azt is, hogy belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

Kutyasétáltatás során a szájkosár tehát főszabály szerint nem kötelező, annak szükségességét a gazdájának az eb jellemzően agresszív magatartásának függvényében kell megítélnie.

Lényeges azonban, hogy közforgalmú közlekedés eszközön kizárólag szájkosárral és pórázzal szabad szállítani a kutyát. Kivételt képeznek a segítő kutyák.

Külterületen a póráz használatát már nem írja elő a jogszabály. Azonban a védett természeti területekre szigorú szabályok vonatkoznak.

Ennek értelmében szintén szabálysértésnek minősül, ha valaki természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja a kutyáját.

Szabálysértésnek minősül továbbá, ha a gazdi vendéglátó üzlet kivételével élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre beengedi, beviszi a kutyát. Szintén kivételt képeznek a szabály alól a segítő kutyák.

Fontos tudni, hogy a fenti szabályok megsértése esetén a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot.

A társadalmi együttélés szabályaiból értelemszerűen következik, azonban az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény is egyértelműen kimondja, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

Forrás: Shutterstock

Talán kevesebben tudják, azonban érdemes egy életre megjegyezni, hogy aki a felügyelete alatt lévő állat által közterületen, közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön az állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szintén szabálysértést követ el.

Ennek értelmében tehát a kutyaürülék megfelelő eltávolítása nem csak az általánosan megkövetelt figyelem és gondosság miatt elvárható.

Ugyanis ennek az egyértelmű követelménynek az elmulasztása bizony szabálysértési felelősség megállapításával és pénzbírsággal is járhat – húzta alá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!