Hozzávalók: negyed kiló liszt 1 egész tojás 125 ml langyos tej 5 dkg vaj + 5 dkg vaj a megkenéshez 1 evőkanál kristálycukor + 5 dkg porcukor a szóráshoz 1 csipet só 1 fél kocka friss élesztő sok-sok (összesen akár 25-30 dkg) apróra vágott aszalt és kandírozott gyümölcs (ananász, sárgabarack, kétféle mazsola stb.), dió, mandula |
Nem kell vacakolni, semmi titokzatos élesztőfelfuttatás, csak arra kell vigyázni, hogy a tej langyos legyen, és a többi hozzávaló is szobahőmérsékletű.
A lisztet, a tojást és a csipet sót nagy keverőtálba tesszük. A tejet megmelegítjük, felolvasztjuk benne a vajat és a cukrot, mikor langyos, belemorzsoljuk az élesztőt. Ez a keverék is mehet a keverőtálba, és összedolgozzuk, alaposan megdagasztjuk a tésztát (ki-ki ízlése szerint kézzel vagy robotgéppel). Mikor a tészta szépen összeáll, akkor megszórjuk kis liszttel, letakarjuk konyharuhával, és betesszük a paplan alá egy órára - és nem felejtjük el megtiltani a gyerekeknek, hogy az idő alatt az ágyon ugráljanak. Paplan helyett persze elég egy melegebb hely is a lakásban, akár a konyha egyik nyugodt sarka.
Amikor az egy óra letelt, és a tészta megkelt, még jó sok lisztre lesz szükség, hogy egyáltalán dolgozhassunk vele. Ettől nem kell megijedni, csak lisztezni a deszkát, a kezünket meg a tésztát bőven. Tehát a megkelt tésztát most már kézzel összegyúrjuk egy kezelhető tésztagombóccá, és beledolgozzuk a lehető legtöbb aszalt gyümölcsöt, diót, mandulát - közben figyelünk arra, hogy inkább a tészta belsejébe kerüljenek ezek, ne a külső részre, mert ott sütés közben általában kiszáradnak, megfeketednek.
A formázás mindenkinek kedve szerint lehetséges, lehet fonni vagy a németes módon stollenformára alakítani (ekkor az ellapított tésztát középre hajtva alakítjuk ki a cipóformát), majd mehet egy tepsibe, de még nem a sütőbe, hanem megint konyharuhával letakarva egy 10-15 percet félretesszük pihenni,
Addig pont elő lehet melegíteni a sütőt, és mehet is be a kalács a tepsivel 190-200 fokon sütjük 40-50 percig, ellenőrizzük ekkor, hogy megsült-e a tészta (tűpróbával), és ha szükséges, süssük még egy kicsit tovább
A kész kalácsot még melegen megkenjük alaposan vajjal, és megszórjuk porcukorral jó vastagon, mert egyszer élünk. Amúgy már elsőre is érdemes dupla adaggal dolgozni, mert a negyed kiló lisztből készült igen kis eséllyel bírja tovább két napnál, valahogy nagyon gyorsan fogy.
Forrás: http://anyahajoblog.blogspot.com