A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Játsszon a család a téli szünetben!

Társasjátékkal játszó család, Scrabble
Vágólapra másolva!
Hosszú téli estéken, amikor korán sötétedik, érdemes elővenni egy doboz társasjátékot és leülni játszani gyerekeinkkel. A társasjáték azt adja, amit a könyvek és a meseolvasás - az együttlét, az összetartozás élményét.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A játék megismerés, gyakorlás, tanulás, tapasztalás, feszültség levezetés, de legfőképpen öröm. Továbbá fejleszt, kommunikációra, kooperációra tanít, előhív rég elfelejtett készségeket, stratégiát mutat. A gyerekeknek pedig nem az a fontos, hogy drága játékokkal játsszanak, hanem hogy a fantáziájukat megmozgassuk. Bemutatunk néhányat, amivel kellemesen elszórakozhatunk:

Kabaleo

Forrás: [origo]Ez a játék első látásra egyszerűnek tűnik, de valójában óriási koncentrációra van szükség hozzá.

Adva van ugyanis rengeteg különböző színű egy- és kétgyűrűs pici gúla, plusz egy fekete zsák.

A logikai játék során a kör elején mindenki kap egy titkos színt, amit úgy kell a gúlatorony tetejére játszani, hogy a többiek ne jöjjenek rá a színünkre. Akinek a legtöbb építmény tetején szerepel a saját, titkos színe, az nyert.

A játék során lehet blöffölni, stratégiákat változtatni, és minden cselt bevetni a végső győzelem érdekében.

Fauna

Forrás: [origo]Friedemann Friese, az újító ötleteiről és zöld hajáról ismert játéktervező az állatok világába vezeti be a játékosokat. A játékot 360 nagyméretű kártyával kell játszani, amelyeken különböző gerinces állatok képei és adatai (élőhely, testhossz, magasság, súly, farokhossz) találhatóak. A tábla egy hatalmas világtérkép, régiókra osztva, és ezen lehet tippelni az állatok élőhelyére. A játék trükkje, hogy egy helyszínre csak egy játékos tippelhet. A játék során lehet blöffölni, félrevezetni a többieket egy szándékosan rossz tippel. A helyes, vagy megfelelően közeli tippekért jár pont. Az nyer, aki vagy elérte a kitűzött pontszámot. A kártyaillusztrációk és a játéktábla nagyon szépek, de az állatok képei lehetnek becsapósak. Előfordul, hogy tippelni kell egy adott állat farokhosszára, és az sem látszik a képen, hogy egyáltalán van-e farka, de ez ne tántorítson el senkit a bátrabb tippeléstől. Néha jobban kifizetődő bátornak lenni, mint a biztosra menni!

Elvarázsolt labirintus

Forrás: [origo]Ez a trükkös memória játék 2009-ben az év gyerekjátéka volt. Nehéz olyan társasjátékot találni, ami gyereknek és felnőttnek egyaránt ugyanolyan kihívást jelent, de erre mindenki hamar rá fog kapni.

Egy titokzatos - kétrétegű, alsó felén tetszőleges nehézségűre beállítható- labirintusban minél több varázslatos tárgyat kell összegyűjteni, és haladni a láthatatlan folyosókon úgy, hogy ne ütközzünk falakba.

A mágneses játékfigurához egy golyó kapcsolódik az alsó táblarégióban, és ez érzékeli a falat, ha ugyanis áttoljuk egy fal fölött, akkor elengedi a golyót és az nagyot koppanva kigurul a tábla egyik sarkához. Aki nyerni akar és célba érni, annak bizony emlékeznie kell arra, hogy hol és merre találhatóak a falak, amiket kerülnie kell.

Csótány póker

Forrás: [origo]A játék nevében szereplő póker szó a vég nélküli blöffölés lehetőségét adja a kártyajátékban. Nem igényel nagy szellemi kihívást és gondolkodást, könnyű csalni benne.

A játék lényege, hogy minél több kártyát kell átpasszolni játékostársainknak, és az első játékos, aki négy ugyanolyan kártyát kap elveszíti a játékot. A játékosok a kártyákat fejjel lefelé fordítva adják át egymásnak.

A kártyákat kapó játékos elhiheti vagy cáfolhatja, hogy a neki felkínált kártyák megfelelőek-e. Aki hiszi, veszi. Aki nem hiszi, megnézi: ha leleplezte a blöfföt, a felkínálóé a ronda bogár, ha cáfolta a valódi kínálatot, el kell vennie. A következő játékos aztán ugyanazzal a döntéssel szembesül.

Bang

Forrás: [origo]Ez egy könnyen megtanulható western kártyajáték, ahol bőven van alkalmunk kiszúrni játékostársainkkal. A játék esszenciája: a banditák vadásznak a seriffre, a seriff és helyettese a banditákra, a renegát pedig mindenkire.

A játék elején csak a seriff személye tisztázott, a többiekről nem lehet tudni, hogy milyen szerep jutott, ezért mindenki elkezd vaktában, később pedig célirányosan lövöldözni kis társaira.

Ha a vadnyugati hősök egyikének képébe bújunk, és fegyvert (kártyát) ragadunk, akkor lóra pattanhatunk, börtönbe zárhatnak, dinamitot dobálhatunk, vagy visszaverhetjük az indiánok támadását. Még akkor is nyerhetünk, ha közben szitává lőnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!