A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Forralt bor-túra az egri pincerendszerben

Pince, Eger
Vágólapra másolva!
Bort kóstolni pincében a legjobb, miért ne tehetnénk ugyanezt forralt borral is? Ennek semmi akadálya, ha ellátogatunk Egerbe, ahol az egykori érseki pincerendszerben december 25. és január 2. között különleges forralt bor-túrákat szerveznek.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi vendégjárás és a szilveszteri buli között Eger önmagban is ideális kirándulás helyszín, nemcsak a város, hanem a közeli Bükk erdői miatt is. Ha a séta mellé az egykori érseki pincerendszerében szervezett forralt borozást is beiktatjuk, igazán tökéletes napunk lehet - már csak a biztonságos hazajutásról kell gondoskodni.

A túra helyszíne az érseki palota közel négy kilométer hosszú pincerendszere, amely a Hatvani kapu és a Rác kapu között húzódik és a török megszállás utáni építkezések eredménye. Az Egerbe visszatérő püspök már nem akart a várban lakni, ezért a városban vásároltak telket, a palota építéséhez szükséges tufa követ pedig a telek melletti dombból termelték ki. Így egy hatalmas pincerendszer jött létre, ahol a bortermésben beszedett egyházi adót, a dézsmát tárolták a hordókban.

Forrás: Város a város alatt

A pincét a második világháború után államosították és életveszélyessé is vált, ráadásul a hetvenes évek felújítása alatt nem szigetelték rendesen - ennek pozitív mellékhatásaként viszont az átszivárgó talajvíz miatt cseppkőszerű mészképződmények alakultak ki a falakon. A pincerendszer 2005 óta látogatható, a tervek szerint itt nyílik majd meg az Eger történetét bemutató kiállítás, melyet még az Európa Kulturális Fővárosa projekt pályázatához terveztek.

A különleges helyszín mellé különleges forralt bor dukál. Legelőször mindenkinek a fahéjas, szegfűszeges változat ugrik be, pedig számtalan ízkombináció létezik: Szatmárban például almaborból, vagyis csigerből főzték, az Alföldön pedig erős paprikát kevertek bele. Ezeket mind megkóstolhatjuk a forralt bor-túrán.

A túrák december 25. és január 2. között naponta, óránként indulnak, ajánlott előre bejelentkezni. A borkóstolós pincelátogatás ára 1500 Ft, ezért idegenvezetés jár és négyszer egy deci forralt bor, sőt, még a bögrét is megkapjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!