Kreatív jókívánságok

Scrapbook képeslap
Vágólapra másolva!
Scrapbook technikával nem csak albumokat és képeket, hanem karácsonyi képeslapokat, ajándékkísérő kártyákat, ültetőkártyákat is készíthetünk.
Vágólapra másolva!

Évről-évre megállapítjuk, hogy a számítógépek, a digitális technikai megoldások világában sok régi szokás háttérbe szorul. Sokan ma már fényképeiket sem hívatják elő, és nem rendezgetik saját maguk albumokba, hanem digitális fotókönyveket készítenek. A képeslapküldés pedig ma már szinte magától értetődően a világhálón, semmint a postahivatalokon keresztül történik.

Nem úgy nálunk, kreatívhobbyzóknál, akik dacolva az "elelektronizálódott", "eldigitalizálódott" világgal, lelkesen alkotunk, és postai bélyeggel ellátott borítékban küldjük jókívánságainkat, de a fa alá kerülő csomagokra sem a fotószerkesztő programok által megkreált ajándékkísérőket, hanem saját kezünk alkotásait tesszük.

A mindenféle maradék, dirib-darab papírok, szalagok a lehető legtökéletesebbek a scrapbook képeslapok, kártyák készítéséhez. És, hogy hogyan készülnek? A lényeg a rétegezés!

Forrás: Kreatív Hobby

Nézzük például ezt a pingvines kollekciót, azon belül is a képeslapot - a zöld alapkartonra került a piros csíkos kisebb alap, majd a bal oldalra a piros pöttyös kis csík, alulra pedig a madeira szalag. Ezután a két sarokba az arany színű, dombornyomott, tépett szélű papírdarabok. Az alap ezzel kész is lett, jöhetett a pingvin fekete teste és a narancssárga lábacskák, majd a fehér pofi és poci, és a narancssárga orrocska. Csíkos kartonból helyére került a sapi és rá a zöld bojt. A következő lépés a pingvin kezében tartott etikett címke zöld karton alapja volt, amire a képeslap alapjánál is használt madeira díszítés, a felirat, majd az organzaszalagból kötött kis masni került. A mintalyukasztóval készített hópelyhek felragasztása után már nem is maradt más, mint megrajzolni a pingvin szemét és a rózsaszín pírt az arcán.

A papírrétegek ragasztásához ragasztóstiftet ajánlunk, a szalagokhoz (ha a ragasztóstift nem tartja meg) hobbi ragasztót használjunk, a masnikat legkönnyebben ragasztópisztollyal rögzíthetjük. A dombornyomott papírokat akár saját magunk is elkészíthetjük, mégpedig a Sizzix Big Shot vágó- és domborítógépével.

Forrás: Kreatív Hobby

Scrapbook technikával nem csak albumokat és képeket, hanem karácsonyi képeslapokat, ajándékkísérő kártyákat, ültetőkártyákat is készíthetünk. A rénszarvasos kollekció különlegességét a térbeli fejecskék adják. Az alap ez esetben is ugyanúgy készül, mint a pingvines szettnél, de a rénszarvasokból három, egyre kisebb formát vágtunk ki, majd a legnagyobb felragasztása után a kisebbeket 3D-s ragasztókockákkal emeltük ki.

A hóemberes mintadarabok készítési elve sem tér el a többiétől. Ennél a verziónál azt szerettük volna bemutatni, hogy a hóembereket nem csak fehér papírból, hanem fehér gombokból is építhetjük. A feliratokat lakkfilccel vagy csőrös hobbi festékkel is elkészíthetjük (előbbire példák az arany, utóbbira a fekete szövegek).

Tipp: ha kaligráfos lakkfilcet használunk, amelynek a hegye ferdén vágott, érdekes, hol vékonyabb, hol vastagabb vonalvezetéssel írhatunk.

Forrás: Kreatív Hobby

Szükségünk lehet:
-különféle kartonpapírokra az alapokhoz (metálfényű, canson, gyöngyházfényű, stb. tetszés szerint)
-különféle mintás, színes kartonokra, dombornyomott papírokra,
-mintalyukasztókra (hópehely és fenyőfa),
-maradék szalagokra (organza, szatén, csipke, madeira tetszés szerint),
-különböző méretű fehér gombokra,
-ragasztóstiftre, hobbi ragasztóra, ragasztó pisztolyra és 3D-s ragasztókockákra,
-akril filcre, csőrös hobbi festékre, lakkfilcre,
-ollóra

Design és styling: Győrbiró Barbara és Meixler Anita
Fotó: Szász Enikő
Szöveg: Laukó Brigi

Forrás: kreativhobby.hu,

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!