Forralt bort gyereknek, miért ne?

forró ital, forraltbor gyerekeknek
Vágólapra másolva!
A nagy, havas séták, családi kirándulások egyik leghangulatosabb eleme a termoszban gőzölgő forralt bor: zamatos illata, fűszeres aromái felmelegítik a testet és a lelket. Az egyetlen gond az, hogy gyerekek nem ihatják a benne lévő alkohol miatt, és milyen kitolás már az, hogy pont ők ne kapjanak ebből a remek téli italból?
Vágólapra másolva!

Szerencsére nem kell Nobel-díjas elmének lenni ahhoz, hogy elkészítsük a forralt bor alkoholmentes változatát is: a bormentes receptek meghökkentően hasonló ízvilággal rendelkeznek, mint az eredetiek, sőt, még azt is eldönthetjük, hogy a vörös- vagy a fehérborból készült italt szeretnénk szesz nélkül leutánozni. Rengeteg leírás van a neten, bátran kísérletezhetünk, hogy melyik jön be - ezek alapján következzen kettő tőlünk is.

Forrás: AFP

Tea alapű fűszeres téli ital (a fehérboros koppintására)

Végy 2-3 teafiltert, forrázd le egy liter épp hogy nem lobogó vízzel. Reszeld bele 1 citrom héját, potyants bele 1 közepes rúd fahéjat, 1-2 teáskanál szegfűszeget, ízlés szerint gyömbért (vigyázat, csípős!), szerecsendiót, mézet, és akár egy lehelletnyi rumaromát is hozzáadhatunk. Finom, fűszeres, világos színű italt kapunk.

Bordó szőlőlé alapú téli ital (teljes a forralt vörösboros illúzió)

Öntsünk 2 liter bordó szőlőlét egy fazékba, adjunk hozzá fél liter vizet, mézzel édesítsük, de csak óvatosan, mert a szőlőlé már eleve cukros. Szórjunk bele 2-3 teáskanál őrölt fahéjat, pár szem szegfűborsot, szegfűszeget és csillagánizst, és persze ne hagyjuk ki belőle a citromot: kicsit bátrabban adhajtuk hozzá, hogy ezzel is ellensúlyozzuk az ital édességét. Nem kell összeforralni az italt, inkább csak jól felmelegítjük, és már iható is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről