Szerencsére nem kell Nobel-díjas elmének lenni ahhoz, hogy elkészítsük a forralt bor alkoholmentes változatát is: a bormentes receptek meghökkentően hasonló ízvilággal rendelkeznek, mint az eredetiek, sőt, még azt is eldönthetjük, hogy a vörös- vagy a fehérborból készült italt szeretnénk szesz nélkül leutánozni. Rengeteg leírás van a neten, bátran kísérletezhetünk, hogy melyik jön be - ezek alapján következzen kettő tőlünk is.
Tea alapű fűszeres téli ital (a fehérboros koppintására)
Végy 2-3 teafiltert, forrázd le egy liter épp hogy nem lobogó vízzel. Reszeld bele 1 citrom héját, potyants bele 1 közepes rúd fahéjat, 1-2 teáskanál szegfűszeget, ízlés szerint gyömbért (vigyázat, csípős!), szerecsendiót, mézet, és akár egy lehelletnyi rumaromát is hozzáadhatunk. Finom, fűszeres, világos színű italt kapunk.
Bordó szőlőlé alapú téli ital (teljes a forralt vörösboros illúzió)
Öntsünk 2 liter bordó szőlőlét egy fazékba, adjunk hozzá fél liter vizet, mézzel édesítsük, de csak óvatosan, mert a szőlőlé már eleve cukros. Szórjunk bele 2-3 teáskanál őrölt fahéjat, pár szem szegfűborsot, szegfűszeget és csillagánizst, és persze ne hagyjuk ki belőle a citromot: kicsit bátrabban adhajtuk hozzá, hogy ezzel is ellensúlyozzuk az ital édességét. Nem kell összeforralni az italt, inkább csak jól felmelegítjük, és már iható is!