Ciki vagy cuki az ajándék?

Ciki ajándék?
Vágólapra másolva!
Ciki vagy cuki, nagyon nem mindegy.
Vágólapra másolva!
Ciki ajándék? Forrás: fickr/demandaj

Ajándékválasztásnál érdemes arra is odafigyelni, hogy ne a saját vágyainkat teljesítsük be, amikor a másik ember számára keresünk meglepetést. Lehet az is szempont, hogy ne a hétköznapokban praktikus, egyébként is beszerzendő darabokat hajtsuk, inkább az örömszerzés legyen az elsődleges szempont keresgélésnél. A személyre szabott ajándékozással együttjáró öröm az ugyanis, ami tovább emelheti az ünnep fényét.

Kényszeres köszönetnyilvánítást szülhet például egy - nem vicc! - jószándékkal megvásárolt bugyi vagy zokni a rokonoktól, ami nemcsak túl személyes, de elcsépelt is. A pocakos Mikulás, aranyszínbe
öltöztetett, giccses angyalka és az ő társaik sem tartoznak a kedvencek közé - egyrészt ízlés dolga, másrészt rendkívül személytelen, és látványosan az oda-nem-figyelést mutatja.

A tisztasági csomagokkal is nehéz jóízû meglepetést szerezni, hiszen nemcsak túlságosan nagy esélyt adnak arra, hogy nem a mi stílusunkat, illatunkat tükrözik, de a hétköznapiságot idézik, és még jelzésként is értelmezhetők: ránk férne egy kiadós mosakodás... Legendák szólnak a borzalmas ajándékokról.

Néhány, ismerősi körben talált példa: hatalmas méretû ruhadarabok, amelyekbe kétszer belefér az ember, kiselejtezett pulóverek és kabátok, alig használt függöny, alakformáló harisnya, gicces karácsonyfadísz - ráadásul átadása már a két ünnep között történik -, fila táska, üres CD vagy DVD...

A sor hosszan folytatható, igazából csak a fantáziánk szabhat határt a bőséges gagyi-felhozatalban. Miért ne szánjunk egy kis figyelmet az ajándékok megválasztásának, ráhangolódva a másik ember személyiségére, hogy kreativitásunk által valóban örömöt hozhassunk a fa alá?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!