Karácsony kézzel-bábbal

Báb
Vágólapra másolva!
Esik eső, fúj a szél, havazik vagy süt a nap – a bábozás mindig kedvelt időtöltés a gyerekek számára.
Vágólapra másolva!

Nincs is nagyobb varázslat, mint amikor egy fakanálból, egy kesztyűből vagy egy színes zokniból életre kel egy „ember”, és megszólítja közönségét. Ha a nagyszülők vagy a szülők boldoggá szeretnék tenni a legfiatalabb korosztályt, érdemes vállalkozniuk a bábozás garantáltan sikert arató mesterségére, legalábbis otthoni közegben.

Forrás: fickr/eschipul

A báb ugyanis a 3-7 éves gyermekek számára élőlénynek számít, aki beszél, mozog, táncol, énekel, és ezt az élményt nem alacsonyítja le az sem, ha meglátják, valójában a felnőtt „utasításait” követi újdonsült barátjuk. És hogy miről meséljen az akár spontán módon életre kelő „háztartási eszköz”, „ruhadarab” vagy a kézügyességgel, fantáziával megalkotott új „lény”? A legapróbbaknak népi mondókákat, versikéket is szavalhat, vagy eljátszhatja a gyermekek mindennapi szokásait, például kis történet kerekedhet a fogmosás vagy a mosakodás rítusa köré.

A nagyobbak már mesehősökre vágynak, kerekebb történetekkel. A bábos játék még teljesebb, ha a figurákat csemetéinkkel közösen készítjük. Néhány hozzávaló elegendő ahhoz, hogy a teljes ünnepi időszakot bearanyozzuk gyermekeink mosolyával, hiszen a hősünk köré épülő történetek száma lehet végtelen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről