Illatok advent idején

illoolaj
Vágólapra másolva!
A karácsony akkor igazán szép, ha mind az öt érzékszervünket kényezteti. Öltöztessük édeskés-fűszeres illatba a lakást, engedjük meg, hogy ez alkalommal tényleg az orrunknál fogva vezessenek. Illat-praktikáink következnek.
Vágólapra másolva!

Az ünnepek – sajnos - gyorsan eltelnek, a várakozást viszont megnyújthatjuk és megfűszerezhetjük azzal, ha már az első adventi gyertya meggyújtásának idején karácsonyi illatot csempészünk a lakásba. Kezdetnek megteszi egy tepsi mézeskalács, mely szétszórja az első illatmolekulákat otthonunkban, és gondolatébresztőnek is tökéletes, hiszen a fahéj jókedvre derít, és serkenti az agyműködést.

Csináld magad!

Az ünnepek előtt úgy is szezonja van a kézműveskedésnek, semmi akadálya, hogy DIY (do it yourself) módon saját magunk készítsünk finom illatot árasztó különlegességeket. Igaz, hogy aromájuk nem olyan intenzív, mint a készen vásárolt termékeké, mégis megadják azt a fajta pluszt, amire vágyunk. Az internetről szedett trükkökkel ráadásul átlagos kézügyességgel is készíthetünk kifejezetten dekoratív dolgokat. Készítésükbe a kiskorúak is biztosan szívesen bekapcsolódnak, ajándéknak is tökéletesek, szóval több legyet ütünk velük egy csapásra.

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető a szegfűszeggel megbolondított narancs Thinkstock

A lelkesedés fokozására készítsünk szegfűszeggel, szegfűborssal, fahéjjal, csillagánizzsal megbolondított teát, vagy forralt bort, így a jókedv is garantált. Kezdjük a legegyszerűbbel, szerezzünk be egész fahéj rudakat, kis tutajunkat pedig kössük össze szép szalaggal. Helyezzük üvegtányérra, és kész. Ugyanezt a módszert vanília rudakkal is kipróbálhatjuk, ha nem sajnáljuk az értékes alapanyagot ily módon felhasználni.

Ha jól sikerült, jöhet a második, ennél csak picivel bonyolultabb állomás, a szegfűszeggel teletűzdelt narancs készítése. A mintázatra a magazinokban és az interneten számos ötletet találunk, itt-ott le is hánthatjuk a narancs héját, így még tetszetősebb lesz az alkotás. Miután kiillatozta magát, meg is ehetjük művünket. A vékonyra szeletelt narancs- és citromkarikák a radiátor melegében szépen megaszalódnak. Illatuk száradás közben is kellemes, később fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, szárított virágokkal kiegészítve fűszeres potpuorrit vagy illatzsákot készíthetünk belőlük. Ha magunk varrjuk és hímezzük a zsákocskát, fa alá, meglepetésként is tökéletes.

Nem csak ételízesítésre, hanem illatosítónak is használható a fahéj Forrás: Origo

Nem csak lekvár kerülhet a befőttes üvegbe

Kapanyél blogján találtuk meg az egyik legjobb megoldást: válasszunk egy szép üveget, s töltsük meg kedvünkre a nekünk tetsző dolgokkal. A citrom-, lime- és narancskarikákat fahéj- és vaníliarúddal, gyömbérrel, csillagánizzsal, szerecsendióval házasíthatjuk, de jó barátságban állnak a fenyőággal, zöldfűszerekkel is. Kísérletezzünk bátran, hiszen bátraké a szerencse, és az illatvarázs.

Az illóolajoknál a főszabály, hogy kizárólag 100 százalékban természetes eredetű, bevizsgált termékkel kezdjünk, ha nem akarunk csalódni. Áruk ugyan két-háromszorosa lehet a legolcsóbbakénak, illatuk viszont kétségtelenül mélyebb, tisztább és tartósabb, a kis üvegcse ráadásul évekre ellát minket élménnyel. Csepegtessünk néhány cseppet víz kíséretében az aromatartó párologtató edénykéjébe (vagy kevésbé dekoratív módon a radiátorra helyezett vizes edénybe), de szintén vízzel keverve akár szórófejes üvegből is permetezhetjük a narancsos, fahéjas, szegfűszeges párát. Használjuk bátran akkor is, ha az ünnepi vacsorára készülve halszaggal árasztottuk el a lakást.

Tipp:
A virágboltokban kapható, apró illatkockákat szintén a párologtató edénykébe, víz nélkül kell elhelyezni.

Nem szabad spórolni illóolajokon, érezni fogjuk a különbséget Forrás: Origo

Tömbösített élvezet

A magasak és karcsúk, az izmosak és tömzsik, valamint a középtermetűek is mind arra várnak, hogy megtetszenek valakinek. Hiába állítunk mást, a külső a gyertyák és mécsesek esetében is sokat nyom a latban, színben, méretben és illatban is végtelen a variáció, gyertyatartóból is számtalan akad. Ki az illatosítottra, ki a hagyományos gyertyaillattal operálóra esküszik, tömbösítettet, kötött pulóverre emlékeztetőt, de úszni tudót is találunk a piacon. Ha méhviaszból készül, sokáig ég és jellegzetes, mézes illatot áraszt, az egyszerű szépségre hajtóknál biztosan ez lesz a befutó. A zselégyertyák inkább a színes, kavicsos-virágos-bolondos kompozíciókról ismertek, akiben tombolnak a kreatív energiák, ebből az alapanyagból igazán különlegeset alkothat.

A gusztusos, kupakkal lezárt üvegben kínált üveggyertyák a legmagasabb kategóriát jelentik, lakásdíszként, ajándékként is megállják a helyüket. A karácsonyi szériák a vaníliás, vajas sütemények vagy a cukrozott gyümölcsök illatát idézik, vagy éppen a frissen vágott fenyőágak és erdei gyümölcsök aromájával burkolják be a lakást, dekoratív búrákkal, alátét tányérkákkal öltöztethetjük őket. A teamécsesek felett olvadozó mini viaszokat keverni is lehet, így bárki saját, egyedi aromát kreálhat magának.

Ma már elképesztő választékban lehet gyertyákat kapni, bárk találhat megfelelőt a lakása stílusához Forrás: Public Domain/Anna Cerova

Mi a szösz?

Cikkünket olvasva azok is fellélegezhetnek, akik sohasem tudták, mit keresnek a színes üvegcsébe dugdosott hurkapálcikák ismerőseink otthonának különböző pontjain. A rosszul sikerült gyerekalkotásaira emlékeztető kompozíciót diffúzornak hívják, működésük egyszerű: az pálcikák magukba szívják és folyamatosan árasztják magukból az illatanyagot, hatásuk 6-8 hétig érezhető. Keressünk belőle fenyő illatút vagy fás aromájút, szeretni fogjuk.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!