A borkedvelők számára kifejezetten jó választás lehet egy téli estére a forralt bor, és akár a szilveszter éjszaka kezdő vagy záró itala is lehet. A szegfűszeg, a bor, a fahéj és a narancs illatának keveredése igazi ünnepi hangulatot teremt még hétköznapokon is. Elkészítése pedig igen egyszerű.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A bort a fűszerekkel és a cukorral együtt, közepes lángon hevítsük fel lassan kevergetve forrás előtti pontig. Fontos ügyelnünk arra, hogy a bor ne forrjon fel, mert akkor teljesen elveszíti az alkoholtartalmát. A legvégén adjuk hozzá a narancs héját.
A melange azoknak lehet jó választás, akik szeretik a kávét, de az ünnepek alatt valami extrára vágynak. Látszólag talán bonyolult az elkészítése ennek a bécsi kávékülönlegességnek, azonban a titok az arányokon és a sorrenden múlik.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Habosítsunk fel 1dl tejet, és főzzünk le egy erős kávét. Hőálló, átlátszó pohárba töltsünk 1 dl hideg tejet, majd kanalazzuk rá a tejhabot. Ezután a tűzforró kávét öntsük bele nagyon lassan, a pohár széléhez közel. Így a legvégén egy háromrétegű kávét kapunk.
A hideg napokra természetesen a puncs téli változatát ajánljuk, ami lehet alkoholos és alkoholmentes is. Mi most az alkoholos verzióra mutatunk egy receptet, de természetesen ezt az italt is számtalan módon lehet készíteni. A szilveszteri házibulihoz is tökéletesen passzol ez az ital.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Tegyünk fel forrni vízet, majd a teafiltert tegyük a forró vízbe és hagyjuk állni 8-10 percig. Tegyük hozzá a cukrot és főzzük fel benne. Ezután tegyük hozzá a mézet, fűszereket, vaníliás cukrot és hagyjuk kicsit hűlni. Adjuk hozzá az almalevet, a rumot és a bort, facsarjuk bele a citrom és a narancsok levét, majd melegítsük fel újra. Leszűrve forrón fogyaszthatjuk.
Korábban egy egész cikket szenteltünk ennek az italnak, hiszen ki ne vágyna a hideg téli napokon egy sűrű, valódi csokoládéból készült forró italra. Nem csak a felnőttek hangulatán javít a forró csoki, de a gyerekek is nagyon szeretik. Csak a fantázia szabhat határt annak, mivel ízesítjük még pluszban, de most jöjjön az alaprecept:
Hozzávalók:
Elkészítése:
Keverjük össze a kakaót, cukrot, sót, és kb. 2 evőkanál tejet egy kis edényben, közepes-alacsony lángon, amíg a kakaó és cukor feloldódik. Adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a maradék tejet és melegítsük közepes lángon, amíg forró nem lesz. Keverjük hozzá a vaníliát és már tálalhatjuk is.
Tetszés szerint habosíthatunk rajta turmixgépben.