Igazi „luxus" kényeztetés ez a családnak, királyi menüje lehet a karácsonyi asztalnak. A töltött pulykát abszolút helyettesíti, és higgye el, megéri a fáradalmat ez a fenséges étel. Az egész család büszke lesz, ha egy ilyen ételt rak az ünnepi asztalra. Elkészítése nagyjából 2-2,5 órát vesz igénybe, de a legjobb, ha a nagy részét már előző nap elkészíti, így még intenzívebb ízeket érhet el.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Kezdjük először mindenképp a bélszínnel. A hús minden oldalát bátran sózzuk, borsozzuk be, majd egy felforrósított serpenyőben két evőkanálnyi olívaolajon süssük körbe a hús minden oldalát, épp csak annyira, hogy szép kérget kapjon. Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a serpenyőből, és még forrón kenjük be az angol mustárral az egész húst, majd pihentessük, így a mustár aromáját magába szívja.
Addig, míg a húst pihentetjük, készítsük el a gombakrémet. Aprítógépbe tegyük bele a gombát, a gesztenyét, a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd az egészet daráljuk össze apróra. Abban a serpenyőben, amiben a húst is lepirítottuk, addig pároljuk, amíg a gomba szinte az összes vizet el nem veszíti, és egy sötét színű, barnás pép nem lesz belőle, közben adjunk hozzá sót és borsot is.
Ezután folpack segítségével állítsuk össze a Wellingtonunkat. Terítsük ki a fóliát megfelelő nagyságúra, és helyezzük rá a sonkaszeleteket egymás mellé, hogy egy akkora téglalapot alkosson, amivel teljesen beburkolja a bélszínt. Ezután kenjük el rajta a gombapépet, majd helyezzük középre rá a húst. Óvatosan és a lehető legszorosabban felcsavarjuk, és hűtőbe tesszük 20 percre.
Újabb fóliát feszítünk ki, ráterítjük a vajas tésztalapot, rátesszük az időközben kicsomagolt sonkás-gombás-húsos tekercset, és szépen becsavarjuk a tésztával, majd a fóliával. Vigyázzunk, hogy a tészta mindenhol bevonja a hústekercset, a fölösleges tésztát késsel vágjuk le. Újabb 15-20 percre visszatesszük a hűtőbe, de az a legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen.
Kivesszük a hűtőből a tekercset, kibontjuk a fóliából, megkenjük tojássárgával, és akár késsel, akár a megmaradt tésztával különböző mintákkal díszíthetjük a tetejét. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Felvágás előtt 20 percet mindenképp pihentessük.
Köretként általában burgonyapürével tálaljuk, de bármilyen párolt zöldség is jól passzolhat hozzá.