A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fatörzs méretű méhraj csüngött a fán Algyőn

méhraj, Algyő
Vágólapra másolva!
Ha kirajzott méheket lát, ne próbálja elűzni őket, mert tömeges szúrás lehet a következménye.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul nagy méretű méhcsaládhoz hívták ki Algyő külterületén az állatvédőket hétfő délután. A kirajzott méhek egy fa ágába kapaszkodtak. Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa mentőkaptárba helyezte a méheket. Egy-egy ilyen rajban nem ritka az 50 ezernél is több rovar.

A felerősödött vagy gondozatlan méhcsalád gyakran véglegesen elhagyja a kaptárt – mondja Dudás Zsanett üllési méhész. Ezek a családok legtöbbször fák ágaira telepednek fel. A rajzás az éhség, a kaptárban megjelent betegség vagy a zsúfoltság miatt is bekövetkezhet, általában kora nyáron.

A kirajzott méhcsalád Algyő határában hétfő délután Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

A kirajzott méhek alapvetően nem támadnak, de nem érdemes a rajt bottal vagy kövekkel dobálni, piszkálni, mert tömeges méhszúrás lehet a következménye. Ha valaki ilyen rajjal találkozik, mindenképpen hívjon méhészt vagy állatmentő szakembert. A rovarok gyakran okoznak tömegesen szúrást például az őket irritáló parfüm vagy dezodor hatására is az egyesület összefoglalója szerint.

A kirajzott méhek megóvása azért fontos, mert az összes élelmiszernövény nagyjából háromnegyedének a terméshozama a beporzó rovaroktól, köztük a méhektől függ. Ilyen az alma, az eper, a hagyma, a karfiol, a körte, a káposzta, a napraforgó, a paradicsom, a retek, a sárgarépa, az uborka, de az áfonya, a kávé, a kakaó és a mandula is. Szintén a beporzóktól függ, hogy mennyi a repce és a lucerna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!