A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3

Majdnem négyszáz éve nem volt ilyen meleg Angliában

rekordmeleg év, 2014, Nagy-Britannia, időjárás, Met Office, London
Napfürdőzők Londonban 2014. július 17-én, amikor az év során először emelkedett 30 fok fölé a hőmérséklet
Vágólapra másolva!
Sorra dőltek meg a melegrekordok Nyugat-Európában 2014-ben. Párizsban alig akadt fagyos nap, Közép-Angliában több mint 350 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

Franciaországban 2014 volt a legmelegebb év 1900 óta a francia meteorológiai szolgálat, a Météo France számításai szerint. Az átlaghőmérséklet tavaly 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb a megszokottnál. A francia meteorológusok az 1981–2010 közötti hőmérsékletek átlagát tekintik a szokásosnak, ezt vetették össze a 2014-es mérésekkel. A szokatlanul enyhe időre jellemző, hogy

– részletezi a Météo France közleménye. Franciaországban korábban 2011 számított a legforróbb évnek. Belgiumban és Németországban szintén melegebb volt tavaly a szokásosnál. A két országban 1,4 fokkal volt magasabb a 2014-es átlaghőmérséklet a nyolcvanas-kilencvenes évek átlagához képest.

Szinte állandóan melegük volt a briteknek

Nagy-Britanniában is megdőlt az éves melegrekord. Az átlaghőmérséklet 9,9 fok volt a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office előzetes számításai szerint. A szigetországban 1,1 fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az 1981–2010 között megszokott és jellemző átlagot.

Napfürdőzők Londonban 2014. július 17-én, amikor az év során először emelkedett 30 fok fölé a hőmérséklet Forrás: AFP/Carl Court

A Met Office továbbá azt emeli ki, hogy augusztust leszámítva minden hónap stabilan melegebb volt az átlagnál, nagy kilengések nem fordultak elő, tehát nem voltak különösen forró vagy nagyon hideg hónapok, mégis rekordmelegnek bizonyult az év.

Évszázados rekordok dőltek meg

Hol mérik a legrégebben tudományos igénnyel, műszerekkel a hőmérsékleteket? Történetesen Közép-Angliában, 1659 óta. Ez azért érdekes, mert ezen a vidéken szintén 2014 bizonyult a legmelegebb évnek, mégpedig az utóbbi három és fél évszázadot nézve.

A térkép azt mutatja, melyik vidéken és hány fokkal volt melegebb Nagy-Britanniában a hosszú távú, 1981–2010-es átlaghoz képest Forrás: Met Office

Egész Nagy-Britanniát tekintve 1910 óta állnak rendelkezésre tudományos pontossággal gyűjtött hőmérsékleti adatok, amelyek szerint 2014 volt a legmelegebb év. A korábbi rekordot 2006 tartotta. Az év jelentős áradásokkal kezdődött a szigetországban. 2014 ráadásul a negyedik legcsapadékosabb évnek bizonyult 1910 óta, mert összesen 1297,1 milliméter csapadék esett.

Magyarországról még nem állnak rendelkezésre éghajlati adatsorok 2014-ről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabban decemberről közölt előzetes számítást. Eszerint december 1. és 28. között minden nap 1-6 fokkal melegebb volt az átlagnál, ugyanakkor 31-e lett az év leghidegebb napja.

A drapp és sötétzöld színek mutatják, hol volt melegebb az átlagnál decemberben Magyarországon Forrás: OMSZ

Párizsban talán megoldják

A Meteorológiai Világszervezet, a WMO még decemberben jelentette be, hogy valószínűleg 2014 lesz a világ legmelegebb éve az utóbbi bő egy évszázadot tekintve, az egész Földre jellemző melegedési trendnek megfelelően.

Az ENSZ tagállamai a szokásos december eleji klímakonferencián megállapodtak abban, hogy idén decemberben valóban az összes országot átfogó klímavédelmi egyezményt kötnek. A Párizsban aláírandó megállapodásnak az a tétje, hogy azok a jelentős üvegházgáz-kibocsátó országok is csökkentéseket vállaljanak, amelyek a korábbi, 1997-es egyezményből kimaradtak. Ilyen az Egyesült Államok, Kína, Brazília vagy India.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!