A Spice-világ csodái<br/>

Vágólapra másolva!
A brit zeneipar önfényezéstől sem mentes ünnepe, a Brit Awards idén is szolgált elég csámcsognivalóval a botrányokra éhes sajtó számára. A legnagyobb figyelem természetesen a Spice Girlst és Geri Halliwell ex-Fűszeres lányt övezte, akik a március 3-i díjkiosztó gálán egymást próbálták túllicitálni színpadi műsorukkal - elmaradt tehát a várva-várt könnyes kibékülés, amire az adott volna okot, hogy az együttest (Gerit is beleértve) életműdíjjal jutalmazták. De vajon mi indokolta ezt a kitüntetést?
Vágólapra másolva!

Öten mint a Spice Girlök

Amikor 1996 nyarán megjelent az akkor már három éve összeállt Spice Girls bemutatkozó kislemeze, túlzás nélkül állítható, hogy új fejezet kezdődött a brit popzene történetében. Simon Fuller menedzser és Elliott Kennedy dalszerző zseniális popipari- és marketingérzékkel nem egyszerűen egy zenekart, hanem egy jelenséget kreált. A Fűszeres lányok ugyanis nem dróton rángatott tátika-babáknak készültek, hanem popikonoknak - és szempillantás alatt azzá is váltak, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. Először is, a Spice Girls image-e a kilencvenes évek "követelményeihez" igazodott; a lányok hangos, zajos, vidám, színes társaság benyomását keltették, amelyben mindenki megőrzi és az összes lehetséges módon - öltözködés, hajviselet, vérmérséklet, beszédmodor, stb. - hangsúlyozza saját egyéniségét. Erre gyorsan ráérzett a sajtó, amely máig használatos, találó beceneveket aggatott rájuk: Mel B lett a Frászos (Scary), Mel C lett a Sportos (Sporty), Emma lett a Kicsi (Baby), Victoria a Puccos (Posh), Geri pedig a Vörös (Ginger) Spice. A Spice Girls tagjai ráadásul nem szilikonnal plasztikázott cicababák (bár Gerit érték ilyen vádak), hanem tulajdonképpen átlagos kinézetű brit lányok, ezáltal megfelelve a mindennapiság mint szépségideál kilencvenes évekbeli eszméjének (gondoljunk csak Kate Moss szupermodell fényes karrierjére). A Spice Girls üzenete tulajdonképpen világos volt: Lányok, előre, döntsétek meg a popipart manipuláló férfiak uralmát, és érvényesüljetek a magatok módján - nekünk sikerült! Azok kedvéért, akik esetleg nem vették volna ezt az egyébként minden hájjal megkent férfiak által sugallt üzenetet, nevet is adtak a mozgalomnak: Girl Power.

Ezzel hosszú idő óta először szivárgott be ideológia a popzenébe - ami mindig is nyerő párosításnak bizonyult, elég a hatvanas évek hippie-utópiáit, vagy az ugyancsak kreált, hetvenes évekbeli punk-esztétikát említeni -, amit ráadásul már meglévő, ugyancsak "divatos" összetevőkből, mint például a feminizmus vagy az amerikai alternatív "rockcsajok" riot grrrl mozgalma, gyúrtak össze, és tompítottak egyfajta populista, jól hangzó, de semmit sem jelentő, és ami nagyon fontos, még a férfiak által is tolerálható szlogengyűjteménnyé. A Spice Girls pedig szorgalmasan szajkózta a"Girl Power-kánont", Madonnát és Margaret Thatchert állítva példaképül a brit szigetek, majd világ tinédzserlányai elé.

Négyen mint a Spice Girlök

A Spice Girls életműdíja, ha túlzás is, mindenképpen indokolt: egyrészt a brit popzenei ipar rengeteget köszönhet a lányoknak, másrészt ez a díj jól lezárja az 1990-es évek brit popzenéjét, arról nem is beszélve, hogy az együttes karrierjének első szakaszát is. Értelmezhető persze úgy is ez a kitüntetés, mint a szakma "elbocsátó szép üzenete", hiszen a Spice Girlsnek már tavaly is a végét jósolták, és Mel B, Mel C és Emma szólópróbálkozásai kapcsán - sokan kételkednek abban, hogy elkészül a várva-várt harmadik album. A legfrissebb hírek szerint elkészül, és a lányok az amerikai r'n'b stílust tették magukévá a lemezen. A népszerűségében és hatásában lépten-nyomomon a Beatleshez hasonlított Spice Girlsnek ez lesz az első önálló közös próbálkozása, mivel időközben megváltak a menedzserüktől: a világ feszülten várja, hogy a Fűszeres lányok valóban elboldogulnak-e férfiak nélkül. Ha nem, akkor sincs nagy baj: kiélhetik végre szólóambícióikat, dolgozhatnak a médiában, a popiparban, de akár szórakoztató központot is nyithatnak, mondjuk Spiceworld néven.

[origo]

Ajánló:

A Yahoo! linkgyűjteménye. Spice-párbajAmint azt hetekkel korábban bejelentették, az egykori Spice Girl Geri Halliwell és Emma Bunton, azaz Baby Spice új kislemeze ugyanazon a napon - november 1-jén - jelent meg. Az angol zenei sajtóban napok óta lázas találgatás folyik: melyik lesz listavezető november 8-án.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!