Tüntetés a Latin Grammyn

Vágólapra másolva!
Tüntetők gyűltek össze a Latin Grammy díjkiosztójának helyszíne előtt, hogy tiltakozzanak az amerikai vízumpolitika ellen. 22 kubai zenész ugyanis nem tudott részt venni a hollywoodi gálán, mert nem kaptak beutazási engedélyt az Egyesült Államok hatóságaitól.
Vágólapra másolva!

Alejandro Sanz kapta az év legjobb felvételért, daláért és legjobb albumáért járó díjakat a harmadik Latin Grammy gáláján, amelyet az Oscar-díjak kiosztásának helyszínén, a hollywoodi Kodak Theaterben rendeztek szerda este. A spanyol énekes-dalszerző tavaly is a Latin Grammy nyertesei között volt, akkor a több tucat kategória közül négyben győzött.

Sanz idén az Y Solo Se Me Ocurre Amarte című daláért, és MTV Unplugged albumáért kapta meg a kisméretű, aranygramofon alakú díjat. A legnagyobb presztízsű kategóriákban a fiatal spanyol előadó fő vetélytársa a 77 éves, kubai születésű zenészlegenda, Celia Cruz volt, akit ezúttal a legjobb salsaalbumért járó díjjal jutalmaztak. Az eredményhirdetés után Sanz azt mondta, zavarban érzi magát, hogy a elnyerte a díjakat Cruz elől. "Váratlanul értek a díjak, úgy érzem, túl sok két egymás utáni évben ekkora elismerést kapni" - mondta Sanz.

Az ünneplés nem volt felhőtlen, mert tüntetők gyűltek össze a Kodak Theater előtt, hogy tiltakozzanak a kubai Grammy-díj-jelölteket sújtó washingtoni vízumpolitika ellen.

Nem vehetett ugyanis részt a Los Angeles-i eseményen 22 kubai sztárzenész, akik nem kaptak beutazási engedélyt az Egyesült Államok hatóságaitól. Amerika korábban csak azoktól a kubaiaktól tagadta meg a vízumot, akik politikai szerepet vállaltak a kommunista országban, a művészek általában különösebb nehézség nélkül juthattak be az Egyesült Államokba. Az utóbbi időben azonban az amerikai hatóságok egyre többször utasítják vissza a kubai művészek kérelmeit, a havannai vezetés vádjai szerint azért, hogy a két ország közötti kulturális kapcsolatokat is befagyasszák. Mások egyszerűen a szeptember 11-i terrortámadások után bevezetett utazási szigorításokkal magyarázzák, hogy a kubai zenészek nem kaptak idejében vízumot.

A Latin Grammyre rövid története során többször is rányomta bélyegét a politika. Tavaly a szeptember 11-i merényletek miatt elhalasztották a díjkiosztót, a szervezők pedig a Fidel Castro elleni tüntetésektől tartva, úgy döntöttek, a kubai emigránsok által sűrűn lakott Miami helyett Los Angelesben tartják meg a rendezvényt.

A legjobb új előadó díjának nyertese, a kubai szülőktől származó, de Miamiban született Jorge Moreno szerint nem lenne szabad összekeverni a zenét és a politikát, annak ellenére sem, hogy sokan szenvednek Castro kommunista rendszerében, akikkel a zenész természetesen együtt érez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről