Koncert és játék: Gotan Project / Taraf de Haidouks

Vágólapra másolva!
Április 9-én 19.30-tól ad közös koncertet a Petőfi Csarnokban a Gotan Project és a Taraf de Haidouks. Mindkét zenekar a világ legnagyobb fesztiváljainak sztárja, valószínű, hogy 2003 nyarán minden magára valamit adó rendezvény fellépteti legalább egyikőjüket. Ez az este egyben kísérlet is: nemigen volt még Budapesten olyan koncert, amin két ennyire eltérő zenei világ találkozott volna. A két külföldi formáció előzenekara a Szilvási Gypsy Folk Band lesz. 
Vágólapra másolva!

Cigányzene, tangó, dub... Igazi multikulti! Az [origo] vendégeként tíz szerencsés olvasónk ingyen juthat be a Gotan Project és a Taraf de Haidouks fellépésére. Ön is közéjük tartozhat, amennyiben helyesen válaszol a következő kérdésre:

Melyik híres hollywoodi színész kedvence a Taraf de Haidouks?

A helyes megfejtéseket a nyeremeny@origo.hu címre várjuk, 2003. április 2-án 14 óráig.

A nyerteseket az [origo] e-mail útján értesíti, és közli a nyeremények átvételének pontos menetét. A nyertesek teljes listája legkésőbb 2003. április 3-án 14 órától 24 órán át elérhető lesz az [origo] Szórakozás rovatából. A játékban az Axelero Rt. munkatársai nem vehetnek részt.

Hogy mitől lesz kivételes ez az este?

Mindkét zenekar a világ legnagyobb világzenei fesztiváljainak sztárja, valószínű, hogy 2003 nyarán a műfaj minden magára valamit a adó rendezvénye fellépteti legalább egyikőjüket, és valószínű, hogy sok zenerajongó álma teljesülne, ha mindkettőt egyszerre láthatná. A szerencsének köszönhető, hogy sikerült a két együttest egy estére meghívni.

A Gotan Project szülőatyja Philippe Cohen Solal producer. Az alapkoncepció szerint a legjobb tangózenészek közreműködésével valami egészen új zenei hangzást hoznak létre ötvözve a tangó, a dub és a funky elemeit a modern elektronikus zenei eszközökkel (maga a Gotan szó a tangó francia szleng elnevezése).

Forrás: ORIGO

A nagylemezen egyébként hallható a hetvenes évek kultuszfilmjévé vált Utolsó tangó Párizsban főcímdalának egy feldolgozása is. A 2000-ben megjelent első Gotan Project kislemez váratlan sikere után sorra jöttek ki az újabbak, és rövid időn belül a vájtfülű DJ-k kedvencei lettek. A 2001. októberében megjelent La Revancha del tango nagylemez hihetelen népszerűségnek örvend szerte Európában. Sikerükre jellemző, hogy a legjobb DJk remixelik zenéjüket Peter Krudertől Tom Middletonig.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A Taraf de Haidouks 1990-ben került be a zenei köztudatba két belga zenész segítségével, akik "szerelembe estek" zenéjükkel. A név szó szerint azt jelenti: "a tiszteletreméltó útonállók zenekara".

A tucatnyi hegedűs, harmonikás, gitáros, nagybőgős olyan briliáns virtuóz hangszerein, az énekesek pedig olyan forró hangulatot képesek teremteni, hogy az 1995-ben megjelent lemezüket az év világzenei produkciójának választották, majd 2002-ben a BBC Rádió World Music díját is elnyerték a "legjobb európai zenekar" kategóriában.

Előzenekar: a Szilvási Gipsy Folk Band
Az autentikus magyar cigányzenét és saját dalokat is játszó zenekar a közelmúltban megújult. Új formációban, harmonikával, bőgővel kiegészülve lépnek fel. Igazi VIII. kerületi városi cigányzenekar, akik ezen az estén új műsorukat mutatják be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről