A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A letöltésektől vár csodát a halódó brit lemezipar

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól a legálisan letöltött zeneszámok eladási adatait is tartalmazni fogja a hivatalos brit kislemezlista. A történelmi váltás azonban a független kiadók szerint még korai.
Vágólapra másolva!

A független lemezkiadókat tömörítő Association Of Independent Music a brit versenyhatósághoz (Office Of Fair Trading) fordult, ugyanis a kis kiadók számukra hátrányosnak tartják azt, hogy mostantól a legálisan letöltött dalok is beszámítanak majd a kislemezlistába, írja a Guardian.

A 900-nál is több lemezcég érdekeit képviselő szervezet olyan előadók kiadóit is képviseli, mint például a White Stripes, a Franz Ferdinand vagy a Killers, és főként amiatt aggódik, hogy a négy nagy lemezkiadó - az EMI, a Sony BMG, a Universal és a Warner Music - által "foglalkoztatott" előadók kiadványai hangsúlyosabban képviseltetik magukat a legális zeneletöltést lehetővé tevő internetes oldalak kínálatában.

Mindez annak köszönhető, hogy fejletlenebb infrastruktúra hiányában a kisebb kiadók csak késve tudták digitalizálni a kínálatukat, és így önhibájukon kívül maradtak le a versenyben.

A brit slágerlistát összeállító Official UK Chart Company visszautasította az AIM állításait, és valamelyest ezt támasztja alá az is, hogy a digitális Top 40-ben nyolc független előadó található, míg a hivatalos kislemezlistán csak hat, sőt, az idén legtöbbször letöltött szám a Stereophonics Dakota című dala, amit a független V2 kiadó terjeszt.

A zenepiac összesítésétől sokan azt várják, hogy "a kislemezek új aranykorát" idézi majd elő, és lendületet ad az évek óta hanyatló lemezeladások miatt halódó lemeziparnak is. A kilencvenes évek vége óta több mint 50%-al csökkent az eladott kislemezek száma, de a legális zeneletöltések növekvő sikere, illetve az olyan hordozható digitális zenelejátszók népszerűsége, mint az Apple iPod, optimizmussal tölti el azokat, akik korábban még a zeneipar halálától tartottak. Jelenleg 775 ezer eladott kislemezre mintegy 400 ezer eladott, digitális zeneszám jut hetente, ám az utóbbi szám folyamatosan növekszik.

A Guardian cikkírója már a rockzene feltámadását is megjósolta, hiszen - érvelése szerint - döntő többségben inkább férfiak töltenek le zenéket, míg az inkább populárisabb és könnyebben emészthető zenéket kedvelő hölgyek a boltokban vásárlást részesítik előnyben. Ennek következtében a letöltések integrálása a hagyományos kislemezlistába valóban kisebb forradalommal érhet fel a zeneiparban.

A britek egyébként nem úttörők ezzel, hiszen Amerikában már február óta számítanak bele a Billboard kislemezlistájába a letöltött számok eladási adatai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!