A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Magyar lány lett a dzsesszkirálynő

Vágólapra másolva!
Szőke Nikoletta több száz induló közül vitte a pálmát a nemzetközi Shure Montreux dzsesszénekversenyen. A budapesti lány nem csak a fődíjat, de a közönség különdíját is elnyerte a Svájcban rendezett megmérettetésen.
Vágólapra másolva!

Idén 39. alkalommal nyitotta meg kapuit a montreux-i dzsesszfesztivál, ahol már hagyományosan rendezték meg a jazz fiatal tehetségeinek versenyét is. A 2005-ös fesztivál során másodszor volt gitár-, hetedszer zongora- és idén harmadik alkalommal énekverseny. Az indulók zenészekből és zenetanárokból álló szakmai zsűri előtt bizonyították tudásukat. Az énekesek esetében ez olyan bírákat jelentett, mint Barbara Hendricks - akinek hangját számos Disney-film főcímdalából ismerhetjük - vagy Randy Crawford. A versenyzőknek a zenei aláfestésről a Grammy-díjas Magnus Lindgren Quartet gondoskodott.

A tehetségkutatónak a montreux-i Petit Palais adott otthont, ahol több ezren követték figyelemmel a dzsessz jövő generációjának bemutatkozását. Az idei versenyre huszonegy ország több száz fiatalja jelentkezett. Közülük választottak ki nyolc elődöntőst, majd négy döntőst, akik között nem csak a zsűri kereste kedvencét, de a közönség is szavazhatott arra, akit legjobbnak tartott. Végül mind a bírák, mind a közönség Szőke Nikolettát találta a legjobbnak, aki hatalmas elismerést szerzett ezzel magának és nem utolsósorban Magyarországnak is.

A montreux dzsesszfesztivál egyébként jelentősen kinőtte magát, mint ahogy azt a tehetségkutatók és a zenei kínálat is mutatják. Az idei esemény 16 napja alatt 240 ezren látogatták a rendezvényt, ahol a fedett helyszíneken 134, míg a szabad ég alatt 78 együttes lépett fel, valamint 41 dj játszott. A felvonultatott sztárok között volt a Corrs, a Garbage, Lauryn Hill, a Kraftwerk, az Audioslave, de még az Apocalyptica és Alice Cooper is, amiből már lehet következtetni, hogy mennyire eklektikus volt a felhozatal. A hasonló nemzetközi húzónevek mellett persze jelen voltak a dzessz és a blues legnagyobbjai is.

Érdemes lesz majd figyelni a jövő évi fesztivál programját is, mert - ha lehet - még nagyobb durranásra készülnek a szervezők. Az ugyanis nemcsak a jubileumi 40. rendezvény lesz, de akkor ünnepli 70. születésnapját az alapító, Claude Nobs is. Már most olyan nevek kerültek elő a kalapból, mint az R.E.M. vagy Tori Amos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!