Szombattól Magyar Sajtófotó Kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Vágólapra másolva!
Március 26-tól május 8-ig láthatók a Magyar Nemzeti Múzeumban a 2010-es év legjobb hazai sajtófotói. A 29. Magyar Sajtófotó Kiállítás képei mellett a nemzetközi World Press Photo pályázat eddigi magyar díjazottainak munkái is megtekinthetők. A kiállítás a múzeum keddi szünnapján is nyitva tart.
Vágólapra másolva!

A 24. Magyar Sajtófotó Kiállításon több mint 400 fénykép várja a közönséget. A rendezvény hagyományosan a Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb felvételeit tárja a látogatók elé: a nemzetközi zsűri 323 szerző 8548 munkájából választotta ki a 2010-es pályázat győztes képeit. (Itt megnézheti, mely képek nyertek a pályázaton!)

Fotó: Kurucz Árpád (Népszabadság)
Képriport kategória, I. díj, Kurucz Árpád fotója | Nézzen még díjazott képeket!

A nyertes fotók közé bekerültek a tavalyi árvíz és vörösiszap-katasztrófa megrázó felvételei, képek a tavalyi parlamenti választások kampánykörútjairól, a New Yorkban élő orosz közösségről, a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő temetéséről vagy a moldvai csángókról.

Egyedülálló fotósorozat örökíti meg a 2010-es budapesti úszó Európa-bajnokság műugróit, míg más fotók a fiatalokat a világhálón meghódító, gördeszkázó gáborjánházai plébánost, a lebontásra ítélt belvárosi társasházba önkéntesen beköltözött punkok világát, az utcán élőket, a szlovákiai cigánytelepek köré épített betonfalakat mutatják be.

Érkeztek képek a pécsi Európa Kulturális Fővárosa-projekt eseményeiről, a szíriai Margat várának feltárásáról, a tél fehérségébe burkolódzó erdélyi tájról és az ócsai láperdő titokzatos lényeiről is.

A kiállításon látható az [origo] munkatársának, Hajdú D. Andrásnak a világhírű, kizárólag férfiakból álló Les Ballets Trocadero de Monte Carlo társulat budapesti fellépésén készült díjnyertes képei is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Művészet (sorozat) kategória, II. díj, Hajdú D. András képe | Nézzen még díjazott képeket!

Az idei kísérőkiállításon annak a 18 magyar fotósnak a munkáiból láthatunk válogatást, akik 1955-ben indított World Press Photo pályázaton - a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyén - az elmúlt évtizedekben díjat, díjakat nyertek, Gárdi Balázs, Korniss Péter, Szigetváry Zsolt, Benkő Imre, Dezső Tamás, Farkas József, Fejes László, Friedmann Endre, Komlós Tibor, Lakatos Péter Zoltán, Pólya Zoltán, Révész Tamás, Soós Lajos, Szentpéteri L. József, Szlukovényi Tamás, Török László, Vadas Ernő és Wéber Lajos.

A két kiállítás május 8-ig látogatható a Nemzeti Múzeumban hétfő kivételével a hét minden napján, az intézmény keddi szünnapjain is. A belépő felnőtteknek 1500, diákoknak 700, nyugdíjasoknak 500 Ft-

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!