A lefújás után is szeretne amerikai Bánk bán-előadást a kormány

Vágólapra másolva!
A kulturális kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megvalósuljon a Bánk bán című opera Los Angeles-i bemutatója - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdai közleményében. A Los Angeles-i Opera kedden jelentette be, hogy törölte programjai közül a novemberre tervezett előadást.
Vágólapra másolva!

Méltó körülményeket kell teremteni a Bánk Bán amerikai bemutatására címmel szerdán közleményt adott ki a Kultúráért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján. Mint írják, azon dolgoznak, hogy "Erkel Ferenc Bánk Bán című operáját a mű jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban. A kulturális vezetés egyetért a Los Angeles-i opera vezetőségének azzal a véleményével, hogy a bemutatóról szóló elképzelés bejelentése óta eltelt idő nem volt elegendő ahhoz, hogy megszülessen az a keret, amelyben művészileg és pénzügyileg is biztosított az erre szánt közpénzek rendeltetésszerű felhasználása."

A Los Angeles-i Opera kedden jelentette be, hogy törölte programjai közül a novemberre tervezett Bánk bán-előadást. Az előadást részben szervező cég munkatársa szerint a magyar állam lassú adminisztrációján úszhatott el a 2010-ben bejelentett terv, de az operaház döntését indokolatlannak nevezte. A részben magyar produkcióban elképzelt előadást az intézmény főigazgatója, Plácido Domingo vezényelte volna, és a magyar államtól 200 millió forintos támogatásra kapott ígéretet. A magyar társszervező, a Megakoncert szerint a magyar kormány 200 millió forintos garanciája és megígért támogatása elég nyomós érv ahhoz, hogy mégis létrejöjjenek a Bánk bán-előadások. Szerintük Plácido Domingo továbbra is elkötelezett Erkel művének bemutatása mellett.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság azt is írja közleményében, hogy üdvözli a Los Angeles-i opera bejelentését, amely szerint továbbra is nyitottak a Bánk Bán valamelyik következő évadban történő bemutatására. Mint írták, a kulturális kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy "az összes körülmény tisztázását követően az előadás megfelelő minőségben megvalósuljon".

A közleményben az is szerepel, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére a washingtoni magyar nagykövetség munkatársa július 15-én, pénteken - négy nappal az opera bejelentése előtt - felvette a kapcsolatot a Los Angeles-i operával. Christopher Koelsch, a Los Angeles-i Opera ügyvezető igazgatója hétfőn hívta vissza a nagykövetség munkatársát, aki ekkor megerősítette Christopher Koelschnek a magyar kormány egyértelmű elkötelezettségét az előadás megvalósulása mellett.

Az [origo] a keddi bejelentés után megkérdezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy annak ellenére, hogy valamennyi akarat a Bánk Bán Los Angeles-i bemutatására irányult, hol akadt meg az ezt szentesítő aláíráshoz vezető adminisztrációs folyamat illetve, hogy a minisztérium az ügy tisztázódásáig fenntartja-e a 200 milliós támogatást. Kérdéseinkre szerda délelőttig nem kaptunk választ.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!