Vágólapra másolva!
Melyik a legjobb nyári olvasmány? Előző összeállításunkban az idei strandszezonra ajánlottunk könyveket, most a nyaralós műfaj klasszikusait szedjük össze, hogy kiválaszthassátok, szerintetek melyik a legjobb. Szavazz minden idők legjobb strandos könyvére! Ha nem találod kedvenced, írd meg nekünk, mit felejtettünk ki.
Vágólapra másolva!

Audrey Niffeneger: Az időutazó felesége

Minden idők egyik legszórakoztatóbb szerelmes regénye egy genetikai hiba miatt az időben ugráló férfiról és türelmes barátnőjéről. Garantáltan nulla giccs.

258801outform.html400350

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

A párizsi lakásban együtt lakik egy morcos séf, egy anorexiás művészlány és a dadogós arisztokrata. Gavalda legjobb műve, a tőle megszokott könnyed, élőbeszédszerű stílusban. A könyv alapján készült filmben hiába szerepel Audrey Tatou, csak a regényt szabad olvasni.

258802outform.html400350


Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Öt kötetnyi hahotázás. Az angol lúzer lakóhelyét elsodorja az intergalaktikus építkezés, de az űrben barátokra lel, megismerkedik a vogon költészettel, megtudja, mi a válasz a Végső Kérdésre, az őskori Földre kerül, szerelmes lesz. Annyi benne az aranyköpés és a humoros találmány, hogy lehetetlenség őket megjegyezni, ez az egyetlen frusztráló jellemzője a könyveknek.

258803outform.html400350


Jane Austen: Büszkeség és balítélet

A lányregények ősklasszikusa. Mindenki tudja, miről szól (a felvágott nyelvű kisasszony beleszeret az ellenszenves fickóba, akit mindvégig utált), de csak kevesen olvasták magát a könyvet, pedig relaxál, mint a nagyi almáspitéje.

258804outform.html400350


Murakami Haruki: Szputnyik, szívecském

Sejtelmes krimiben végződő reménytelen szerelmes történet. Nem a legjobb Murakami-regény, de nyaralásra ideális. A legjobb Rodoszon olvasni, ugyanis a könyv nagy része ott játszódik kabóca-zümmögés közepette.

258805outform.html400350

James Clavell: A sógun

Egy 17. századi holland hajó partra vetődik Japánban, kormányosa azonban feltalálja magát a vetélkedő szamurájok és sógunok között, és megtanul japánként élni. Izgalmas kalandregény.

258806outform.html400350


Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

Ha valaki Korfura megy, feltétlen vigye magával. Egy kis angol család a görög szigetre költözik, de nehezen igazodnak el az új helyen. A nagyobbik lány rossz helyről vesz papírt a vécén, a kisfiú közben bogarakat vizsgál szakadatlan. Olyan nyugalmat áraszt a könyv, hogy az felér öt jógaórával.

258807outform.html400350

Ian McEwan: Vágy és vezeklés

Lebilincselő történet egy árulkodós kislányról, aki végzetes hibát követve el lebuktatja szerelmes nővérét és annak udvarlóját. Három kisregény egyben: az első a vidéki Angliában játszódó romantikus történet, a második John Updike szerint a történelem legjobb háborús regénye, a harmadik pedig utazás az emberi lélek mélyére.

258808outform.html400350

Szerb Antal: Pendragon-legenda

Rózsakeresztes témában Umberto Eco Foucault-ingá-ja az irodalom csúcsa. Ennek könnyedebb nyári verziója Szerb Antal walesi bűnügyi regénye, amelyben a szerző alteregója egy régi alkimista legenda után kutat. Bármikor félbehagyható egy strandfocimeccs erejéig, de elég fordulatos, hogy pokrócon kifacsarodva is motiváló legyen olvasni.

258809outform.html400350


PG Wodehouse: Megőrült, Jeeves?

Wodehouse az angolok Rejtője: állandóan ellenállhatatlanul vicces helyzetbe keveri karaktereit. Két legnépszerűbb szereplője a kétbalkezes lord (Bertie Wooster) és briliáns inasa (Jeeves).

258810outform.html400350


Stieg Larsson: A tetovált lány

Az oknyomozó újságírót egy 40 évvel ezelőtti rejtély megoldásával bízza meg a dúsgazdag mágnás. A nyomozásba beszáll a tetovált hackerlány is.

258811outform.html400350

Joanne Harris: Csokoládé

A fiatal boszorkányos anyuka csokoládéboltot nyit a kis pireneusi francia faluban, ez azonban nem tetszik a papnak. Összefut a szájban a nyál.

nyári könyv strandos olvasmány

258812outform.html400350

Rejtő Jenő: Az előretolt helyőrség

Mindegyik Rejtő Jenő-regény zseniális, de Troppauer Hümér, a költészetének vasököllel érvényt szerző lírikus csak egyben van.

258813outform.html400350


Steven Saylor: Római vér

Aki nem tud választani, hogy történelmi regényt vagy krimit olvasson-e a nyaralás alatt, az kiegyezhet Saylorban. A történelmi krimisorozatok nagyon népszerűek lettek az utóbbi tíz évben, rengeteg szerző és még több könyv kínálja magát a műfajban. Saylor az ókori Rómára specializálta magát, főhőse Gordianus, az ókori Róma egyetlen magánnyomozója, aki különféle ügyeket old meg Krisztus előtt fél évszázaddal.

258814outform.html400350


Brunonia Barry: A csipkeolvasó

A főszereplőnő szövevényes családi titkok után kutat a mai Salemben, ahol a boszorkányok már csak a turistákat szórakoztatják.

258815outform.html400350


Mary-Ann Shaffer-Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Egy apró angol sziget lakói levelekben számolnak be életükről és egy sült malac miatt megalakult könyvklubjukról a londoni írónőnek. Idillikus és barátságos könyv, amely egy hétre emberszeretővé változtatja a legelvetemültebb mizantrópot is.

258816outform.html400350

Diane Setterfield: A tizenharmadik történet

A könyv mintha a modern Üvöltő szelek vagy A Manderley-ház asszonya lenne: egy ódon, homályos angol kúriában hallgatjuk, amint az idős Miss Winter rejtélyekben bővelkedő életét meséli az antikvárius kisasszonynak. Minden van, ami kell egy lúdbőrzős estéhez: gyilkosság, régi ház, titkok. Vámpíros könyv helyett is tökéletes.

258817outform.html400350
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!