A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Levon Helm, 1940-2012

Levon Helm
Vágólapra másolva!
Két nappal azután, hogy kiderült, a rák végső stádiumában van, elhunyt Levon Helm, a hatvanas-hetvenes évek legendás zenekara, a Band dobosa.
Vágólapra másolva!

A 71 éves, háromszoros Grammy-díjas zenész, aki a Rolling Stone magazin szerint egyike volt minden idők százlegjobb énekesének, a szerettei körében, gégerákban hunyt el, amely ellen 1998 óta küzdött. Helm családja kedden jelentette be, hogy a zenész a gégerák utolsó stádiumában van és köszönetet mondtak rajongóinak és barátainak. A torontói The Band a hatvanas évek végén jelent meg a színen, játszott Woodstockban is, és több híres lemezén is kísérték Bob Dylant.

Forrás: AFP/Getty Images/ Rick Diamond

A The Band a country, a blues és a rythm and blues elemeivel elegyített, jellegzetesen amerikai hangulatú, rusztikus rockzenét játszott, amelyben hangsúlyos helyet kaptak az egyesült államokbeli Dél motívumai - annak ellenére, hogy a formációban Helm volt az egyetlen, aki nem Kanadában született. A zenekar búcsúkoncertjén, 1976-ban Dylan mellett Neil Young is fellépett, és az eseményről Martin Scorsese The Last Waltz címmel rendezett filmet, melyet azóta is minden idők egyik legnagyobb koncertfilmjeként tartanak számon. Ennek külön pikantériát adott a Helm és a zenekar gitáros-énekese, Robbie Robertson közötti ellentét, viszont nemrég a két zenész kibékült Helm halálos ágyánál. Levon Helm az utóbbi években szólóban adott ki sikeres folklemezeket, az utolsót tavaly. (Quart/MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!