Chrissy Amphlett, 1958-2013

Vágólapra másolva!
Chrissy Amphlett az I Touch Myself előadójaként lett ismert a világban. Hazájában, Ausztráliában igazi sztár volt. 53 évesen hunyt el.
Vágólapra másolva!

Chrissy Amphlett ötvenhárom évesen hunyt el, a mellrákkal és a szklerózis multiplexszel folytatott hosszú küzdelem után. Az 1959-ben született énekesnő 1980-ban alapította meg a Divinyls zenekart Mark McEntee gitárossal. Egyetlen igazán nagy nemzetközi sikerüket 1991-ben érték el az I Touch Myself című dallal, ami meglehetősen nyíltan a maszturbációról szólt. Annyira, hogy nem minden rádió játszotta, de így is eljutott az amerikai slágerlista 4. helyéig, illetve több más országban bekerült az élvonalba. Mint egy ausztrál lap méltatásában olvasható, az I Touch Myself nemcsak beszél a női szexualitásról, hanem egyben a zene és az ének jellegzetességeivel meg is testesíti azt; ráadásul nem szégyenkezik, nem kér bocsánatot és nem röhögcséli el a témát. Így hozzájárult a maszturbációval kapcsolatos társadalmi tabuk fellazításához.

A Divinylst a nagyvilág erről a slágerről ismeri, és ennek hosszú életét ráadásul garantálják az interneten rendszeresen megjelenő "legjobb dalok a maszturbálásról" listák. Azonban az 1980 és 1996 között, változó felállással működő zenekar hazájában, Ausztráliában igazi sztárnak számított. Rögtön első kislemeze sikeres lett, majd a húsznál több single és öt nagylemez többsége szintén. Chrissy Amphlett részt vett a dalok írásában, és különleges hangja mellett erős, provokatív színpadi jelenlétéről is ismert volt; gyakran lépett fel iskoláslány-egyenruhában, harisnyában. A zenekar 1996-ban feloszlott, majd tíz évvel később összeállt, de a koncertezés mellett csak egyetlen kislemezt készített. Chrissy Amphlett a zenélés mellett színészkedett, önéletrajzi könyvet is írt.

Fotó: Monty Adams / Divinyls Myspace

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!