Aradi vértanú búcsúlevele a Nemzeti Múzeumban

Nagysándor József vezérőrnagy
Budapest, 2014. december 13. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), Hoppál Péter, az kultúráért felelős államtitkár (j) és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (b) érkezik Nagysándor József vezérőrnagy, aradi vértanú nemrég előkerült, nagybátyjához írt búcsúlevelének bemutatójára a múzeumban 2014. december 13-án. A levelet a magyar állam árverésen vette meg. . MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szombattól látható a Magyar Nemzeti Múzeumban Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele, melyet december 5-én vásárolt meg a magyar állam.
Vágólapra másolva!

Nagysándor József vezérőrnagy nemrég előkerült búcsúlevelét 14 millió forintért vette meg árverésen a magyar állam, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb hazai dokumentumleleteként – mondta a levél szombati bemutatóján az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán hangsúlyozta: az 1848-49-es szabadságharc főszereplői a magyar történelmi emlékezet legjobban tisztelt személyiségei közé tartoznak, így az államnak kötelessége a hozzájuk kapcsolódó emlékek gyűjtése és megőrzése.

A dokumentum két-három hónapig tekinthető meg az MNM Kupolatermében, majd az állandó kiállítás 1848-as termében kap helyet.

Nagysándor József a nagybátyjához írta búcsúlevelét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!