Margitsziget a Petőfi híd lábánál

Margaret Island zenekar 2015 gázsigaléria
Csupán 5 éva alapították a Margaret Islandet, máris annyira sikeresek, hogy 2 047 000 forintot is elkérhetnek egy fellépésért
Vágólapra másolva!
Akár ez is lehetne jeligéje a holnap esti A38-as koncertnek, hiszen a rendkívül szerethető, akusztikus folk-popot játszó Margaret Island lép a hajó színpadára, amit az amerikai borongós cool rock egyik legnagyobb képviselője, a Spain koncertje követ. 
Vágólapra másolva!

Az estét a még friss, de annál inkább igéretesebb fiatal magyar zenekar, a Margaret Island kezdi meg. A zenekar elhatározása, hogy a magyar zenei életben kevésbé megtalálható akusztikus, folkos popzenét hozzon, úgy mint külföldön Damien Rice vagy éppen Ben Howard. Már rég itt volt az ideje egy ilyen kedvesen szívhez szóló folkos akusztikus zenének. Ugyan legtöbb dalukat angolul írják - ami jól is áll nekik - de szerzeményeikhez magyar nyelvű szöveget is társítanak, ezzel pedig még több ember szívéhez jutnak el itthon. Az első slágerük magyar szövegét például Bródy János írta.

Zenéjükre egyértelműen hat Ben Howard, Damien Rice és a Mumford and Sons Forrás: Margaret Island

A Margaret Island koncertjét a belassult, melankolikus, helyenként dzsesszes hatású cool rock egyik legnagyobb amerikai képviselője, a Spain követi. Josh Haden (a nemrég elhunyt zseniális bőgős, Charlie Haden fia) vezette zenekar idén jelentette meg legújabb lemezét. Ezzel a lemezzel turnéznak most Európában, köztük holnap este az A38-on.

Első lemezüket Johnny Cashtől Mark Laneganig jó páran feldolgozták Forrás: Spain Official

A nyáron elhunyt nagyszerű bőgős és dzsessz-alapfigura, Charlie Haden jócskán adott gyermekeinek is tehetségéből. Egy fia és három ikerlánya zenészi-képzőművészi pályára lépett. Közülük kiemelkedik az apja hangszerét "öröklő" bőgős-basszusgitáros, Josh Haden, aki a kilencvenes évek elején alapította meg a leheletfinom, szomorkás-melankolikus rockot elegáns, hűvös dzsesszel ötvöző együttesét, a Spaint. Az együttes első lemeze rögvest ismert lett: a Spiritual című szám például már-már alapvető darabja lett a Nagy Amerikai Daloskönyvnek. Johnny Cashtől Mark Laneganig (aki a tegnapi napon lépett fel az A38-on) rengetegen feldolgozták, többek között a papa, Charlie Haden is, Pat Methenyvel készült közös lemezén.

Josh Haden jócskán örökölte apja tehetségét Forrás: Spain Official

A Spain majd egy évtizedes kihagyás után, négy évvel ezelőtt alakult újjá. A hangulat, a zenei inspiráció változatlan: okos, fájdalmas, lassú, melankolikus szerzemények, Josh Haden érzékeny éneklésével. A legutóbbi, Európában 2014 februárjában, az Egyesült Államokban pedig novemberben megjelent Sargent Place nem csak emiatt különleges. Ezen a lemezen hallható ugyanis Charlie Haden utolsó felvétele, és több számban Josh Haden testvére, Petra énekel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!