Ennél bénábban nem lehet szexről írni

könyvborító nő
Vágólapra másolva!
Az első regényével jelentkező Steven Patrick Morrissey angol zenész, a Smith együttes egykori frontembere nyerte el a legpocsékabb szexábrázolásért járó idei brit irodalmi citromdíjat. De mivel érdemelte ki az elismerést? Kuncogó hógolyókkal. 
Vágólapra másolva!

A díjat, amelyre egyetlen író sem pályázik, évente ítéli oda a brit Literary Review magazin a szexuális együttlét legbénább megjelenítéséért. Az értékelésnél nem veszik figyelembe a pornográf szövegeket.

Nem rossz szexről van itt szó, hanem rossz irodalomról.

Tehát a neves szépirodalmi magazin szerkesztői nem azt nézik, hogy mennyire rossz, kínos, béna, elfuserált a könyvben szerepelő szexuális együttlét, hanem azt, hogy mennyire rossz, kínos, béna, elfuserált maga a szöveg.

Vagyis jó szexről is lehet pocsékul írni, és borzasztó pocsék szexről is lehet jól vagy éppen elég gyengén írni, mint ahogy Kelemen Anna tette.

Na, de lássuk az idei nyertest. Morrissey List of Lost című regényében Ezra és barátnője, Eliza szexjelenetét írja le a következő szavakkal:

a pár közösüléskor egyetlen kuncogó hógolyóvá gömbölyödött össze.

A borító Forrás: Penguin

Valljuk meg, ezzel tényleg nem könnyű versenyezni. A mindösszesen hét szóból álló szerkezet annyira rossz, hogy ha akarnánk sem tudnánk überelni.

A debütáló szerző a 23. díjazott a díj történetében. Norman Mailer és Tom Wolfe is a szerepel a korábbi nyertesek listáján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről