Taylor Swift tarolt a Grammy-gálán

grammy 2016
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 15: Singer Taylor Swift performs onstage during The 58th GRAMMY Awards at Staples Center on February 15, 2016 in Los Angeles, California. Kevork Djansezian/Getty Images for NARAS/AFP
Vágólapra másolva!
Taylor Swift 1989 című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat. A 26 éves amerikai énekesnő további két kategóriában diadalmaskodott, és övé lett az év popalbumának és az év legjobb zenei videójának járó elismerés is. Lady Gaga a nemrég meghalt David Bowie emléke előtt tisztelgett a helyi idő szerint hétfő este Los Angelesben tartott gálán.
Vágólapra másolva!

„Mint az első nő, aki kétszer nyerte meg a legjobb albumért járó díjat, minden fiatal nőnek szeretném üzenni, hogy lesznek majd, akik megpróbálják magukénak feltüntetni a sikereiteket. De ne hagyjátok, hogy eltérítsenek titeket, dolgozzatok keményen, és egy nap körbenézve ráébredtek majd, hogy ti magatok és a hozzátok közel állók juttattak el titeket oda, ahol vagytok.

Ez lesz a világ legnagyszerűbb érzése”

– mondta Taylor Swift, válaszolva Kanye Westnek is, aki a múlt héten bemutatott albumán azzal hencegett, hogy ő tette híressé Swiftet.

Taylor Swift énekelt is a Grammy-gálán Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

A nagy esélyes hoppon maradt

Az este nagy esélyese Kendrick Lamar volt, akit 11 kategóriában jelöltek. Végül öt díjjal gazdagodott, köztük a legjobb rapalbumnak járóval, a legfontosabb kategóriákban azonban hoppon maradt.

Az év dala Ed Sheeran Thinking Out Loud című száma lett. Az eredményt Stevie Wonder olvasta fel egy Braille-írással nyomtatott papírlapról.

Kendrick Lamar fellépését műszaki hiba zavarta meg Forrás: AFP/Robyn Beck

Justin Bieber is nyert

Első Grammy-díját nyerte Justin Bieber, aki két dj - Skrillex és Diplo - oldalán a legjobb dance-felvételnek járó Grammyvel gazdagodott a Where Are U Now című dala révén. Díjazták az Amy Winehouse-ról szóló dokumentumfilmet, és hangoskönyve révén Grammy-díjat kapott a rákbetegségben szenvedő Jimmy Carter volt amerikai elnök is.

A 91 éves politikus mellett az idősebb korosztály más tagjai is képviseltették magukat a díjazottak között: a 89 éves Tony Bennett a legjobb hagyományos pop-vokál albumért, a 79 éves Buddy Guy a legjobb bluesalbumért járó Grammy-díjat vehette át.

Volt műszaki hiba is

A televíziós gálán megemlékeztek a zeneipar elmúlt évben elhunyt ikonjairól: Lady Gaga David Bowie emlékére énekelt, az Eagles pedig Take It Easy című dalával búcsúzott közelmúltban elhunyt alapító tagjától, Glenn Freytől. Stevie Wonder az Earth, Wind & Fire alapító tagjára, Maurice White-ra emlékezett a Pentatonix nevű a capella együttessel.

Lady Gaga David Bowie emléke előtt tisztelgett Forrás: AFP/Valerie Macon

A fellépők között volt Kendrick Lamar, valamint Adele, aki Bruno Marsszal közös dalát, az All I Ask címűt énekelte új lemezéről.

A sokak által várt produkciót azonban műszaki hiba zavarta meg.

Az est folyamán énekelt volna Rihanna is, de hangszálproblémái miatt orvosa tanácsára lemondta a fellépést, csakúgy, mint Lauryn Hill, aki meglepetésvendégként állt volna színpadra. Az énekesnő azzal indokolta távolmaradását, hogy kevés ideje volt felkészülni.

A Takács-kvartett nem nyert

Idén 83 kategóriában adtak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is. A legfontosabb kategóriákban az LL Cool J vezette televíziós gálán hirdettek győztest, a többi kategóriában már néhány órával előbb átadták az elismeréseket. A legjobb kamarazenekari produkciók között a Takács-kvartett is esélyes volt Marc-André Hamelin kanadai zongoraművésszel közös Sosztakovics-lemezükért, de végül Tanja és Christian Tetzlaff, valamint Lars Vogt Brahms-triói nyertek.

A Grammy-díjakról az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek, akik elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről