Vágólapra másolva!
Március 31-én a Zeneakadémián kezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál majdnem egy hónapig tartó maratoni koncertsorozata. A nyitóhangversenyen a Lausanne-i Kamarazenekar lépett fel Bertrand de Billy vezényletével és Pascal Rogé közreműködésével.
Vágólapra másolva!
Budapesti Tavaszi Fesztivál Forrás: Talán Csaba

Mostanában az összehasonlítások korát éljük – ami kivételes szerencse a zenekedvelő közönségnek. Alig egy hónapja írtam két kitűnő Rimszkij-Korszakov Seherezádé előadásról,
korábban pedig két remek Mendelssohn hegedűverseny-előadást vethetett össze a közönség Alexandra Soumm és Joshua Bell szólójátékával.

Egy zongoraverseny – két felfogás

A hétvégén pedig eljött Ravel egyik legjobb művének, a G-dúr zongoraverseny-nek az összehasonlítási lehetősége. A korábbi „versenyző" a kanadai Louis Lortie volt, aki a Concerto Budapesttel és Rácz Zoltán vezényletével adta elő a zongoraversenyt. Most pedig a nem kevésbé híres, francia Pascal Rogé tolmácsolta a darabot az Orchestre Chambre de Lausanne közreműködésével, Bertrand de Billy vezényletével.

Louis Lortie előadásában egy csillogóbb, virtuózabb zongoraversenyt ismerhettünk meg. Pascal Rogé puhább billentésű, elmélyültebb előadásban szólaltatta meg a művet. Nekem talán Lortie előadása kicsit jobban tetszett, talán azért is, mert jobban hasonlított a számomra is etalonnak számító Arturo Benedetti Michelangeli (Philharmonia Orchestra, Ettore Gracis) előadáshoz.

A zongoraverseny kétféle előadásánál az is megmutatkozott, hogy

a Concerto Budapest semmivel sem rosszabb zenekar, sőt, mint a világon nagyon magas szinten jegyzett Lausanne-i Kamarazenekar.

A csúcspont

A koncert csúcspontja egyértelműen a második félidőben felhangzó Haydn: D-dúr („London") szimfóniá-jának előadása volt. A mű Haydn egyik legnépszerűbb és legnagyszerűbb szerzeménye, és a zenekar (meg a karmester) hallhatóan sokkal inkább otthon érezte magát e mű előadásakor, mint a két Ravel (a zongoraversenyen kívül elhangzott még a Couprin sírja szimfonikus költemény is) mű esetében, és

lemezre kívánkozó örömzenélést produkált.

Egy szó mint száz, remekül indult a Budapesti Tavaszi Fesztivál, ahol még olyan művészek fellépését várjuk, mint

Gyenyisz Macujev, Mocsári Károly és Balázs János, Ivo Pogorelich, Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes valamint René Jacobs az Akademie für Alte Musik Berlin társaságában.

A részletes programot megtalálja a http://www.btf.hu/ oldalon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!