A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

15 év után újra megnyit a belgrádi Nemzeti Múzeum

National Museum of Belgrade
TO GO WITH AFP STORY BY David Vujanovic - Picture shows the monument to Serbian king Mihajlo in front of the National Museum at main square in downtown Belgrade on December 22, 2008. Once communist leader Josip Broz Tito's stately centre of power, Beograd -- "White City" in Serbian -- has slowly been undergoing a facelift after neglect since the 1990s, when NATO targeted the old Yugoslav capital over Kosovo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Tizenöt év után újra megnyitják a belgrádi Nemzeti Múzeumot, a közönség pedig a négyszázezres gyűjtemény mintegy négyezer műkincsét nézheti meg a nyitókiállításon. A belgrádi Nemzeti Múzeumot az épület rossz állapota miatt zárták be, a felújítás azonban nem kezdődött el azonnal, így az utóbbi tizenöt évben az épület tovább pusztult, a rossz körülmények miatt pedig több műkincs is megsérült.
Vágólapra másolva!

Másfél évtizedes zárva tartás után csütörtökön újra megnyitják a Nemzeti Múzeumot a szerb fővárosban, a belgrádi közönség pedig a négyszázezres gyűjtemény mintegy négyezer műkincsét nézheti meg a nyitókiállításon.

A Nemzeti Múzeum gyűjteményének legrégebbi darabja négyszázezer éves,

a legtöbb műkincs viszont az időszámításunk előtti 7. századtól a 20. századig terjedő időszakból származik. A múzeum három emeletén, több mint ötezer négyzetméteren a nyitótárlat keretében az intézmény legjelentősebb kincseit mutatják be. Lesz például egy olyan régészeti gyűjtemény, amelyben egy négyszázezer évvel ezelőtt élt előember állkapocsdarabja jelenti a fő látványosságot, a múzeum éremgyűjteményében pedig a

térségben talált legrégebbi, az időszámításunk előtti 6. századból származó vert pénzek

is helyet kaptak. A ritkaságok között lesz még az első szerb királyi család, a Nemanjicsok dinasztialapítójának, Nemanja Istvánnak a pecsétje, amely az egyetlen bizonyítottan fennmaradt emlék a szerb nagyzsupántól, valamint a Miroslav-evangélium is, amely az egyik legjelentősebb és legrégebbi szerb írásos emlék.

A belgrádi Nemzeti Múzeumot 2003-ban zárták be az épület rossz állapota miatt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Adam Crnobrnja, a Nemzeti Múzeum kurátora a szerbiai sajtónak elmondta, hogy

igyekeztek kiválogatni a legrégebbi, legritkább és legszebb műkincseket,

olyan darabokat, amelyeket még nem láthatott a belgrádi közönség, azokat a tárgyakat, amelyeket mindenkinek meg kell ismernie. A földszintről felfelé haladva juthat el a látogató az őskortól a modern korig, az első emeleten a középkort, a másodikon a jugoszláv és a szerb festészet legnagyobb alakjait, valamint néhány külföldi művész alkotását, a harmadikon pedig 1950-ig terjedő időszak műkincseit mutatják be. A kurátor magyarázata szerint megosztották a műkincsgyűjteményt a Kortárs Művészetek Múzeumával, amely tavaly nyílt meg, szintén több éves zárva tartás után, és az 1950 után keletkezett műveket ott nézhetik meg a látogatók.

A belgrádi Nemzeti Múzeumot 2003-ban zárták be az épület rossz állapota miatt.

A felújítás azonban nem kezdődött el azonnal, így az utóbbi tizenöt évben az épület tovább pusztult, a rossz körülmények miatt pedig több műkincs is megsérült.

A restaurálás során az épület külső és belső szerkezetét is felújították,

valamint korszerűsítették a raktár- és a kiállítóhelyiségeket, illetve korszerű biztonsági-, világító- és szellőzőrendszert építettek ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!