A tavaly novemberben a Magyar Konyha mellékleteként megjelent, azóta is sikeres Leveskönyv után a süteményeket gyűjtötték könyvbe: 130 oldalon mutatnak 77 legendás magyar süteményt. A levesekhez hasonlóan a Süteménykönyv esetében
sem csupán receptek egymásra halmozásáról van szó,
hanem különlegessége a kiadványnak, hogy a sütemények részletes háttértörténeteit is megírták.
„Ki gondolná, hogy a süteményeknek nemcsak ízük van, de történetük is?
Ha a kaposvári cigányprímás nem bazsevál a belga hercegnő fülébe, nincs rigójancsi.
Ha Pálffy Ferdinánd gróf, a bécsi Theater an der Wien intendánsa nem tejszínnel töltött, csokoládés piskótagolyóval akarja becsábítani a közönséget, nincs indiáner. Ha Palugyay Jakab pozsonyi vendéglős nem mandulás patkóval várja a kormányzót, nincs Kossuthkifli” – szól a Magyar Konyha főszerkesztőjének, Vinkó Józsefnek a könyvhöz írt előszavában.
A könyvben bemutatják a különféle technológiákat, részletesen írnak az alapanyagokról és a sütés eszközeiről. „Tízből kilenc ember bevallja, hogy imádja az édességet. A tizedik hazudik” – így zárja sorait Vinkó József a gyűjtemény elején.
A kiadvány az újságárusoknál kapható a Magyar Konyha magazin legfrissebb számának mellékleteként.