A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriási show lesz Leslie Mandoki szombati koncertje - megnéztük az első próbát

Leslie Mandoki, Mandoki Soulmates, lemezbemutató koncert előtti sajtótájékoztató, Bem Klub, 2021.08.16.
Betekintés a zenekari próbába
Vágólapra másolva!
Ingyenes lemezbemutató koncertet ad a Mandoki Soulmates augusztus 21-én, szombaton a budapesti Szent István-bazilikánál. A Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki új albumát Bartók Béla zenei öröksége ihlette. Leslie Mandoki azt mondta: még soha nem mutatták be ezt az albumot, Budapesten hallhatja majd először a közönség. A színpadon Leslie Mandokin kívül olyan világsztárok lépnek fel, mint Al Di Meola és Mike Stern gitáros, Tony Carey billentyűs, Bill Evans szaxofonos, Randy Brecker és Till Brönner trombitás, valamint Richard Bona basszusgitáros. A zenekarral lép fel Szakcsi Lakatos Béla, és Charlie is.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatón jelentette be Leslie Mandoki, hogy a zenekar első próbájába belehallgathatnak az újságírók. Még nem érkezett meg mindenki, de csütörtöktől már az összes zenésszel elkezdik a próbákat.

Betekintés a Mandoki Soulmates zenekari próbájába Fotó: Csudai Sándor - Origo


Az Origónak elmondta, ilyet még soha nem csinált, hogy az első próbára beengedte az újságírókat és fotósokat.

Betekintés a zenekari próbába Fotó: Csudai Sándor - Origo

– hangsúlyozta.

Betekintés a zenekari próbába Fotó: Csudai Sándor - Origo


Leslie Mandoki 46 évvel ezelőtt, éppen augusztus 21-én menekült el Magyarországról egy vasúti alagúton keresztül a kommunista diktatúra, a cenzúra és a besúgás elől.


Az augusztus 21-i, kétórásra tervezett koncerten a Bartók tiszteletére írt nagyszabású progresszív rock szvitjét fogják előadni a Mandoki Soulmatesszel.

Betekintés a zenekari próbába Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az évtizedek óta együtt zenélő világsztárok között a zenekarvezető dobos-énekes mellett színpadra lép Al Di Meola és Mike Stern gitáros, Tony Carey billentyűs, Bill Evans szaxofonos, Randy Brecker és Till Brönner trombitás, valamint Richard Bona basszusgitáros.

Betekintés a zenekari próbába - a zongoránál Szakcsi Lakatos Béla Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ott lesz Szakcsi Lakatos Béla, valamint Charlie is.

Videobejátszásról lesz látható és hallható Ian Anderson, a Jethro Tull fuvolás-énekese, aki a járványügyi korlátozások miatt nem utazhat Budapestre.

Betekintés a zenekari próbába Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A koncepció és a zene a koronavírus-járvány idején született meg. Elmaradt a turném, minden fellépésem és a stúdiómban gondolkodva jött a vizuális album ötlete. A Blue-ray-en és a DVD-n rajta lesz a berlini fal leomlásának harmincadik évfordulóján tartott koncertünk felvétele, emellett szerepelnek zenei epizódok a koncertek és a stúdiómunkák kulisszái mögül, felvillannak a gyönyörű magyar tájak is" - mondta Leslie Mandoki.

Betekintés a zenekari próbába Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Origónak azt is kiemelte, hogy ez teljesen exkluzív lesz, mert még nem mutatták be sehol ezt az albumot.
„Az album címe: Utopia for Realists. Láttuk, hogy a Covid-járvány milyen szörnyűségeket okozott a világon. Azt gondolom, hogy ez egy karakterteszt volt. Vannak ugyanis egyetemes dolgok az életben, amelyekhez vissza kell térnünk. Ezeket az értékeket kell visszaállítani a társadalom középpontjába. Szóljon a zene a kapzsiság, a széthúzás ellen az összetartozásért, a családokért, a barátokért, a nemzetekért. Ezek az igazán fontos dolgok. Felejtsük el a haszonszerzést, a tőzsdét, a spekulációkat, a hamisságot. Arra figyeljünk az életben, amelyek igazán fontosak. Erről szól ez a zene. Ez az én utópiám. És azért szól a realistáknak, mert alapvetően én is a realizmus embere vagyok, hiszen a zenét meg kell szólaltatni – a koncertnek létre kell jönnie. Az álmunkat visszük a színpadra. Amikor tizenhat éves voltam, édesapám nagyon súlyos betegséggel küzdött. Halála előtt azt mondta nekem:

fiam, ne álmodd az életed, hanem éld az álmodat!

Ezt tettem, és most is ezt teszem."

Interjú Leslie Mandokival Fotó: Csudai Sándor - Origo


Huszonhárom téma szerepel a Bartók-szvitben, a 2019-ben megjelent Hungarian Pictures lemeznek a mostani egy hosszabb verziója, ami gyakorlatilag átíveli a zeneszerző egész életművét és Leslie Mandoki írt hozzá néhány kiegészítő részt.

Betekintés a zenekari próbába Fotó: Csudai Sándor - Origo


A sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Hungarian Pictures című korong témáját tizenhat évvel ezelőtt vetette fel neki Jon Lord, a Deep Purple billentyűse és Greg Lake, az Emerson, Lake & Palmer énekese, basszusgitárosa. Az Emerson Lake and Palmer volt az, amelyik 1970-ben a rockzene történetében először rögzített lemezre Bartók-feldolgozást, az Allegro Barbarót The Barbarian címmel. A Mandoki Soulmates feldolgozásához ki kellett várni a Bartók-jogok szabaddá válását is, de eközben Jon Lord 2012-ben, Greg Lake pedig 2016-ban elhunyt.

Betekintés a zenekari próbába - Szakcsi Lakatos Béla Fotó: Csudai Sándor - Origo

A projektben közreműködő Szakcsi Lakatos Béla elmondta: Bartók zenéjét a dzsessz- és rockzenészek is imádják világszerte, Magyarországon azonban sajnos a klasszikus zenészek esetében sem ilyen egyértelmű a helyzet.
Az Origónak kiemelte, nagyon várja a koncertet, és végtelenül örül, hogy részt vehet ebben a projektben.

Interjú Szakcsi Lakatos Bélával Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Fantasztikus ez a lemez. Az is óriási, hogy élőben, a Bazilika előtt csaknem ugyanúgy szól majd, mintha a stúdióalbumot hallgatná az ember. Leslie nagyon felkészült – nemcsak zeneileg, hanem a produceri munkájában is. Ezt a sok zenészt ő irányítja. Szigorú, de végtelenül kedves. A Bartók-missziója pedig nagyon fontos, mert Bartók, és ezzel együtt Magyarország hírét viszi a világban. A külföldi zenészek pedig rajonganak Bartókért. Amikor Leslie elmondta nekem – kissé félve -, hogy tervezi az albumot, megkérdezte, hogy mi a véleményem. Azt mondtam neki, hogy ez hatalmas siker lesz. Ez óriási ötlet. Fúziós jazz-rock, és ott van Bartók Béla. Ez egészen egyszerűen fantasztikus. Hogy ez nekünk miért nem jutott eszünkbe?"

Betekintés a zenekari próbába - Tony Carey Fotó: Csudai Sándor - Origo


Tony Carey az Origónak hangsúlyozta: ez az első igazán nagy koncert a pandémia kitörése óta.
„Ez egy gyönyörű város, az album csodálatos, tele jó energiával. Megpróbálok nem gondolni arra, hogy milyen szörnyűséget okozott a járvány a világban. Volt már néhány kisebb fellépésünk a járvány után a világ néhány pontján, de valójában ez az első igazi nagy koncert. Imádom Magyarországot, Budapestet, és sokszor voltam is itt már. Öt éve például pont ugyanekkor, amikor tűzijáték volt a Duna fölött – fantasztikus volt."

Interjú - Tony Carey Fotó: Csudai Sándor - Origo


Azt is elmondta, hogy több mint harminc éve ismeri Leslie Mandokit.


Az Utopia for Realists/Hungarian Pictures című Blue-ray/DVD szeptember 24-én jelenik meg világszerte, emellett a száz perces Bartók-szvit elérhető lesz dupla CD-n és dupla bakelitlemezen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!