A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az emo-korszak sztárzenekara először lép fel Budapesten

My Chemical Romance
Vágólapra másolva!
A kétezres évek egyik legmeghatározóbb rockzenekara, a My Chemical Romance éppen a pandémia előtt, 2019 végén alakult újra hat év szünet után, a nagyszabású visszatérő turné így akkor elmaradt, június 7-én azonban a Budapest Parkba is ellátogatnak.
Vágólapra másolva!

Gerard Way frontember és Matt Pelissier, a banda egykori dobosa éppen a 2001 szeptember 11-ei terrortámadás hatására döntött úgy, hogy együttest alapítanak. A gondolatot hamar tett követte, a My Chemical Romance pedig néhány hónappal később ki is adta az első albumát: a I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love című lemez rögtön ki is jelölte a zenekar későbbi csapásirányát, az ezredforduló környékén aranykorát élő pop-punk és punk-rock stílust szégyentelenül érzelmes dalszövegekkel vegyítették.

Az igazi áttörést azonban a második korongjuk, a 2004-es Three Cheers for Sweet Revenge hozta el, amelyen az emo-korszak olyan máig kitörölhetetlen slágerei sorakoztak, mint a Helena vagy a I'm Not Okay (I Promise) és nem kisebb nevekkel turnéztak együtt, mint a Green Day.

A szakma azonban – miként a legtöbb hasonló stílusú zenekart – eleinte nem ismerte el őket, a 2006-os The Black Parade mellett azonban már a kritikusok sem tudtak szó nélkül elmenni. A konceptalbum egy haldokló, rákos fiatal érzelemvilágát járja körbe és lényegében egy punk-rockra hangszerelt nagyszabású rockopera; akárcsak az együttes máig utolsó lemeze, a korábbiaknál optimistább hangvételű 2010-ben kiadott Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys.

Szokás mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni, a My Chemical Romance azonban túl komolyan vette az intelmet: 2011-ben az angol Reading Festival főfellépőjeként koncerteztek, a Welcome To The Black Parade című slágerüket pedig a Queen gitárosával, Brian May-jel közösen adták elő sok tízezer ember előtt.

Ugyanezen a turnén egyébként a soproni VOLT Fesztiválon is felléptek, majd annak ellenére, hogy érezni lehetett, csakhamar stadionzenekarokká válhatnak, 2013-ban feloszlottak. Gerard Way énekes és Frank Iero gitáros külön-külön szólókarrierbe kezdett, de egyiküknek sem sikerült a korábbi sikereiket megközelítenie, a My Chemical Romance generációkon átívelő hatását pedig jól érzékeltette, hogy a rajongók minden egyes minimálisan is félreérthető Twitter-poszt alapján állandóan az együttes újraalakulását vizionálták.

Erre végül 2019-ben sor is került: a zenekar visszatérő Los Angeles-i fellépésére néhány perc alatt elkapkodták az összes jegyet. Nem sokkal később a 2020-as VOLT Fesztiválra is ellátogattak volna, erre azonban az ismert okok miatt nem került a sor, a magyarországi koncertet azonban június 7-án a Budapest Parkban pótolják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!