A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Színes programokkal ünnepli Duna-parti épülete megnyitásának 20. évfordulóját a Nemzeti Színház

Nemzeti Színház, épületfotó, városkép
Budapest, 2019. február 24. A Nemzeti Színház épülete a főváros IX. kerületében, a Bajor Gizi parkban. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Színes programokkal ünnepli új épülete megnyitásának 20. évfordulóját a Nemzeti Színház március 15-én. A húsz évvel ezelőtti eseményekre az épület születését és a nyitóelőadást bemutató kiállítással is emlékeznek.
Vágólapra másolva!

A budapesti teátrum kedden 16 órától várja az érdeklődőket.

A közönség kulisszajáráson vehet részt,

17 órától pedig a színház előtt Randevúóra-avatót és kiállításmegnyitót tartanak. A kiállítást Siklós Mária Ybl Miklós-díjas építész és Poós Zoltán író nyitja meg.

Az eseményen Blaskó Péter a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész lép fel.

Húsz éve, 2002. január 2-án kezdődtek a Duna-parti épületben a színházavató előadás próbái, és március 15-én, Madách Imre Az ember tragédiája című művének bemutatásával, a közönség számára is megnyílt az új Nemzeti Színház - olvasható a színház honlapján.

A Nemzeti Színház épülete a főváros IX. kerületében, a Bajor Gizi parkban Forrás: MTI/Juhász Gábor

Mint írják, erről a színháztörténeti pillanatról emlékeznek meg

Az új Nemzeti Színház című kiállítással, amely bemutatja az épület születését és a nyitó díszelőadást.

A kiállítás képei között Szikora János, a díszelőadás rendezője, valamint Siklós Mária, az épület tervezője kalauzolja a megnyitó résztvevőit.

Mint a honlapon felidézik, a Nemzeti Színház új épülete a Duna-parton épült fel két évtizeddel ezelőtt, 165 év után ekkor kapott végleges és valóban a Nemzetinek szánt épületet az ország elsőszámú teátruma.

A különleges építészeti koncepció, a látványos megvalósítás mellett az épületről fontos tudni:

színpadtechnikája Európában a legkorszerűbbek egyike

- emelik ki a honlapon.

Mint írják, a kiállításon betekintést kaphatnak az érdeklődők az építés 19 hónapjának munkálataiba. Láthatók Siklós Mária építész tervei, különleges nézőpontokból épületfotók, valamint a színház környékét, a kertet megálmodó Török Péter tájépítész munkája is megismerhető.

Az ember tragédiája a magyar drámairodalom remekműve, az egyik legnagyobb szabású színházi alkotás. Ősbemutatója 1883-ban volt a Nemzeti Színházban.

A hagyomány és a korszerűség jegyében épült új Nemzeti Színház húsz éve Madách művének nagyszabású előadásával nyitotta meg a kapuit.

A klasszikus mű kortárs szemléletű értelmezését Szikora János rendezésében láthatta a közönség. A látványos előadást díszlet- és jelmeztervekkel, előadásfotókkal idézi meg a kiállítás.

Siklós Mária építésszel a kulisszajárás során is találkozhatnak az érdeklődők.

A kulisszajáráson a nézők kipróbálhatják a gyorsöltözést, a színpadi változást is és tapsrend próbán vehetnek részt.

A program ingyenes, regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a regisztracio@nemzetiszinhaz.hu címen várják.

A közönségforgalmi terek vitrineiben további kiállításokkal készül a színház. Megemlékeznek Schwajda György íróról, az új Nemzeti Színház első vezérigazgatójáról, és összegyűjtötték három nagy nemzeti dráma, Az ember tragédiája, a Bánk bán és a Csongor és Tünde relikviáit. Mindhárom művet többször is műsorra tűzték az új Nemzeti színházban, és ma is megtalálhatók a repertoáron.

A rendezvény részletes programja a színház weboldalán érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!