Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nem lehet tudni, hogy egy befolyásolt ember milyen tettekre képes

Nemzeti Színház, Theodórosz Terzopulosz által rendezett Euripidész: BAKKHÁNSNŐK című előadás, Bakkhánsnők,
Vágólapra másolva!
Dionüszosz, a bor és mámor istene visszatér Thébába, hogy bosszút álljon Pentheusz királyon, aki nem hajlandó elismerni az ő isteni természetét. Dionüszosz őrjöngő bakkhánsnőkké változtatja a város előkelő asszonyait, akik Kitherón hegyére vonulnak. A nők között van Agaué is, a király anyja, aki tébolyultságában saját fiát is szétszaggatja. Euripidész egyik utolsó műve a Bakkhánsnők, amelyet csak halála után mutattak be, A klasszikus görög tragédiák közül ez az egyik legismertebb alkotás. A Nemzeti Színházban most a neves görög művész, Theodórosz Terzopulosz rendezésében mutatják be. Terzopulosz az athéni Attis színház megalapítója, ahol újító, kísérletező társulatot vezet. Ő a világszínház egyik nagy mestere. "Dionüszosz visszatér" címmel írt könyvet, amelyben saját különleges színházi módszerét mutatja be. Ez a metódus egy egészen más színészi jelenlétet, kifejezésmódot igényel. A Terzopulosz-módszert egyébként a világ számos helyén oktatják is. Theodórosz Terzopulosz hozta létre a Színházi Olimpiát is 1996-ban. A X. Színházi Olimpiát jövőre Magyarországon rendezik meg a Nemzeti Színház koordinálásával. A Bakkhánsnők című előadás premierje május 14-én, szombaton lesz. A főszereplő az egyik legnagyobb magyar színésznő, Szűcs Nelli, főbb szerepekben láthatjuk még Schnell Ádámot, Bordás Rolandot, Herczegh Pétert, Szarvas Józsefet, Varga Józsefet és Mészáros Martint.
Vágólapra másolva!

A görög rendező az Origónak úgy fogalmazott: a Nemzeti Színház színészei a próbák alatt kíváncsiak voltak, meg akarták ismerni ezt a különleges színpadi nyelvet, így nagyszerűen haladtak, és tökéletesen át tudták venni az új módszert: az energiát, az irányt, a testkifejezést és a hanghasználatot.

Theodórosz Terzopulosz Fotó: Koncz Márton - Origo

Szűcs Nelli, az előadás főszereplője azt mondta: a tragédián keresztül tudjuk megérteni a világot - a Bakkhánsnőkben egyebek mellett arra kapunk választ, hogy az ember milyen erős befolyás alatt tud lenni, és befolyásoltságában milyen szörnyű tettekre képes.

Szűcs Nelli és Schnell Ádám a Nemzeti Színházban, aTheodórosz Terzopulosz által rendezett BAKKHÁNSNŐK című előadásában, Fotó: Koncz Márton - Origo

Az Origo az előadás egyik próbáján forgatott. Nézze meg a videót .

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről