Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Bécsben mutatják be a Nemzeti Színház legrégebbi darabját

Vitéz lélek
Vágólapra másolva!
Bécsben vendégszerepel a Tamási-emlékév programsorozatához kapcsolódva szeptember 16-án a Nemzeti Színház jelenleg is repertoáron lévő legrégibb előadása. A Vitéz lélek című darabot 2013-ban mutatta be a teátrum, azóta több szereplőcserével, de folyamatosan műsoron tartja. A legújabb „felfrissülés" a bécsi bemutató előtt történt.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül választotta a 2013-as kezdő évad bemutatkozó darabjának Tamási Áron művét Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője. A Nemzeti Színház vezérigazgatója úgy fogalmazott, szimbolikus erejű dráma ez, amely az újrakezdésről, az újraépítkezésről szól.

- mondta el Vidnyánszky Attila.

Vitéz lélek Forrás: Eori Szabo Zsolt/Eori Szabo Zsolt

A rendező szerint bár ritkán játsszák Tamási Áron darabjait, mégis, valahogy mindig jelen vannak a magyar színpadokon, annak ellenére, hogy olyan jelentős szerzők merültek mostanra sajnálatos feledésbe, mint Németh László, vagy Illyés Gyula. A Vitéz lélek a békéscsabai Jókai Színház műsorán is szerepel jelenleg, de több helyen látható az Énekes madár is, időről időre előkerülnek ezek a darabok. A Tamási-emlékév jegyében született meg a Nemzeti Színház új bemutatója a Tündöklő Jeromos, a Gyulai Várszínházzal együttműködésben – tette hozzá Vidnyánszky Attila –, de nem kell ahhoz különleges alkalom, hogy a színházi alkotók megfürdőzzenek abban a színtiszta forrásvízben, amit az író mondatai felkínálnak.

– mondta a rendező, hozzátéve, hogy ezek az események mindig önmagukon túlmutatnak, az előadás határon túli bemutatása egyúttal az összetartozásról is szól. Az is jelképesnek tekinthető, hogy a Tamási-emlékév hivatalos záróeseménye a Nemzeti Színház produkciója lesz decemberben.

Vitéz lélek Forrás: Eori Szabo Zsolt/Eori Szabo Zsolt

A Vitéz lélek előadásában több új szereplő is látható, illetve van, hogy régi szereplő kerül új szerepbe. Tóth Auguszta Sári, Ács Eszter Panni szerepében látható, Herczegh Péter pedig a főhőst, Balla Péter szerepét játssza mostantól. A színművész azt mondja, kevésbé tart a bécsi bemutatkozástól, mint a Nemzetiben kellene játszania, bár ez a figura nagyon hasonló, mint a Tündöklő Jeromosban játszott szerepe.

– fogalmazott Herczegh Péter.

Az előadás szeptember 16-án 18:30 perctől látható Bécsben, a Theater Akzent színpadán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről