Gyerekek, tegyétek naggyá újra a Minit - ezt írta Török Ádám az egyik utolsó levelében

Török Ádám, zenész, temetés, Óbudai temető, 2023. május 12., Máté Péter-díjas, fuvolista, énekes, dalszövegíró, Mini együttes,
Budapest, 2023. április 18. Elhunyt Török Ádám, a magyar progresszív-blues-rock egyik legfontosabb formációja, a Mini alapítója és frontembere, halálát fia, Török Dániel jelentette be 2023. április 18-án. A felvétel a Tabánban 2021. augusztus 21-én készült a Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas énekesről, fuvolistáról, dalszerzőről a Mini együttes koncertjén a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Bulin. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
"Ne hagyjátok apa örökségét elveszni." - ezt mondta Török Ádám fia, amikor felhívta Németh Alajost, a Mini együttes egykori tagját, a Bikini zenekar alapítóját, Török Ádám egyik legjobb barátját, miután Török Ádám április 18-án, 75 éves korában meghalt. Megszervezték a magyar progresszív blues-rock egyik legnagyobb alakjának, a Mini együttes vezetőjének emlékkoncertjét, amely június 8-án este 8 órától lesz az Erkel Színházban. Az emlékkoncerten színpadra lép Balogh Szivacs Jenő, Kézdy Luca, Németh Alajos, Németh Károly, Papp Gyula, Tátrai Tibor és Závodi János, mellettük ott lesz Bódy Magdi, Deák Bill Gyula, Makovics Dénes, Pataki László, St. Martin, Takács Tamás és Turai Tamás. Németh Alajos az Origónak úgy fogalmazott: Török Ádám nemcsak zseniális muzsikus volt, hanem ő volt az az ember, akit mindenki szeretett, mert természetes, mindenféle allűr nélküli, szabadságszerető ember volt. "Rettenetesen hiányzik. Nemcsak nekünk, a barátainak, zenésztársainak, hanem az egész szakmának-" - mondta. Interjú Németh Alajossal.
Vágólapra másolva!

Június 8-án Török Ádám emlékkoncert lesz az Erkel Színházban este nyolc órától. Kik lépnek fel a magyar blues-rock egyik legfontosabb szereplőjének, a Mini együttes vezetőjének emlékére rendezett koncerten?

Eredetileg május 8-án életműkoncertet tervezett Török Ádám, de sajnálatos halála miatt akkor ez a koncert a kérésemre elmaradt. Úgy éreztem, nem lett volna illő megtartani, hiszen Ádámot akkor még el se temettük. Nem sokkal később Danika - Török Ádám fia - felhívott telefonon és azt mondta: ne hagyjátok apa – vagy ahogy ő mondta: fater - örökségét elveszni. Így kezdődött a június 8-i koncert szervezése. A rendezvényen a Mini együttes történetének számos felállásából színpadra lép Balogh Szivacs Jenő (dob), Németh Károly (billentyűs hangszerek), Papp Gyula (billentyűs hangszerek) - akivel a Bartók feldolgozás szólal majd meg. A Bartók-feldolgozásokat Ádám már a 70-es években elkészítette - Kis kece lányom. Allegro Barbaro és az Este a székelyeknél már akkor megszólalt. Most más formában hallható majd, mert hegedű is kíséri - Kézdy Luca játszik majd a hangszeren. Fellép még többek között Tátrai Tibor (gitár) és Závodi János (gitár), mellettük ott lesz a fináléban Bódy Magdi (ének), Deák Bill Gyula (ének), Makovics Dénes (szaxofon), Pataki László (billentyűs hangszerek), Turai Tamás (ének) - aki a régi Syrius-emlékeket idézi fel Kiss Zoltánnal. És természetesen én is fellépek a koncerten. Amikor még a május 8-i koncertet terveztük Ádámmal, akkor azt kérte, hogy a mostani Mini együttes kezdje el a koncertet. A jelenlegi zenekarban játszik Kosik Kristóf és Török Péter - ők is fellépnek az emlékkoncerten. A próbákat már lényegében befejeztük, a koncert előtti napon lesz egy főpróba, amikor a koncert anyagát végigjátsszuk. Török Ádám családja azt szeretné, ha minél több emberhez eljutna az emlékkoncert híre, és ha az Erkelben sokan lesznek, bizonyára nagyon jólesik majd nekik, hiszen látják majd, hogy Ádám - a "fater", a szerető férj - olyat alkotott, amelyre az emberek kíváncsiak.

Németh Alajos Forrás: Németh Alajos Lojzi Facebook

Hogyan készülnek a zenésztársai az emlékkoncertre?

Azt látom, hogy hagyományőrzők lesznek, és talán egy úgynevezett tribute-band - Török Ádám tiszteletére alapított zenekar - is létrejön, ami valóban ápolja majd Ádám hagyatékát, és évekig be is mutatja azt. Talán sikerül egy archívumot is elkészíteni, ahol Ádám összes munkáját be tudjuk majd mutatni - szerzőkkel, dalokkal, dalcímekkel, külön megjelölve a fuvolaszólókat. Úgy látom, hogy erre most van akarat, a zenekar összeállt, akik a Minit viszik tovább.

Egy korábbi interjújában azt mondta, hogy önt Török Ádám fedezte fel. Hogyan történt ez pontosan?

Az Interbrassban játszottam 1975-ben, és éppen a Marczibányi téri klubban zenéltünk. Ádám eljött megnézni minket. Nem beszélgettünk, csak a címemet kérte el.

Egyik nap a szüleim házához jött és becsöngetett hozzánk.

Édesapám nyitott ajtót. Szólt nekem, hogy valaki keres - valami hosszú hajú, kalapos, hosszú fekete köpenyes ember. Szüleim roppant konzervatív emberek voltak, nem nagyon értették, mi ez a különös megjelenés. Mondtam apámnak, hogy ő Török Ádám, híres fuvolista, énekes, ne aggódjon.

Bejött, beszélgettünk, és kérdezte, hogy van-e kedvem a Miniben játszani, ugyanis az elődöm, a Mini korábbi basszusgitárosa disszidált. Nagy örömmel igent mondtam.

Akkor adott egy kazettát, amelyen húsz dal volt hallható, és azt mondta: ezt péntekig tanuld meg. Pontosan emlékszem, hogy kedd volt. De egyáltalán nem volt nehéz néhány nap alatt megtanulni, hiszen éppen akkor jazz-tanszakra jártam, és ismertem is a Mini-dalokat.

Így kerültem a zenekarba, és öt csodálatos évet zenéltünk együtt.

Nem tudom szavakba önteni, mennyire fantasztikus volt az a néhány év, amit a Miniben töltöttem. Azok az évek a szabadság évei voltak számomra.

Mini együttes 1977 Németh Károly, Balogh Jenő, Török Ádám és Németh Alajos Forrás: Fortepan - Urbán Tamás

Jó barátja volt Török Ádámnak - egészen a művész haláláig. Azt mondta egy helyütt, hogy azonkívül, hogy zseniális zenész volt, ő volt az az ember, akit tényleg mindenki szeretett. Milyen ember volt Török Ádám?

Természetes ember volt, bármiféle allűr nélkül. Soha nem akart hatalmas sztár lenni. A Bem rakpart, az Ifjúsági park és a Tabán háromszögben játszott. A Bem rakparton volt a Mini klubja, nagyon sokáig ott zenéltünk. Számtalan vendég, híres muzsikus érkezett hozzánk jam session-re. Mindenki nagyon szeretett zenélni vele. Egyébként a májusi Tabán-koncerteket is Ádám találta ki. Óriási költő is volt - a szabadság és a szerelem témája a legtöbb dalában elhangzik. Az Asztalhoz ültem című dala például így hangzik:

Ezt a szöveget a 70-es évek elején írta - a Kádár-korszak kellős közepén. Török Ádám megírta, hogy kábulat nélkül nem ér az élete semmit.

Bátor, szabadságszerető ember volt.

Ráadásul nagyon jóképű is volt. Díner Tamás híres fotóssal néha találkozom, és mindig megemlékezik Török Ádámról.

- általában ezt mondja. De ami a legfontosabb, az valóban az, hogy mindenkivel barátságos, természetes ember volt.

Török Ádám Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mikor beszélt vele utoljára?

Három nappal a halála előtt. Egy étteremben találkoztunk. Azt kérte, hogy a május 8-i koncert zenei összeállításában segítsek. Csodálkoztam is, hogy miért kéri a segítségemet, hiszen ő ezt mindig maga állította össze - ráadásul hibátlanul. Nagyon várta ezt a koncertet. Két éve sztrókja volt, ami nagyon megviselte, de hihetetlen erő volt benne, és hívta a színpad. Hajthatatlan volt.

Ő egy igazi színpadi ember volt.

A májusi koncert előtt azt mondta nekünk:

gyerekek, tegyétek naggyá újra a Minit.

Ezt az utolsó e-mail-jében le is írta nekem. Amikor pedig az étteremben találkoztunk, ugyanezt mondta. Nyoma nem volt annak, hogy három nap múlva örökre elalszik. Április 18-án éjjel halt meg. Furcsa, de azon az éjszakán nem tudtam aludni. Lefeküdtem, aztán vagy harmincszor felkeltem, kimentem a konyhába, leültem egy székre, aztán visszamentem az ágyba, de nem jött álom a szememre. Nem értettem, miért. Ilyen még nem fordult elő. Aztán reggel hétkor hívott Szivacs, hogy Ádám meghalt az éjszaka.

Rettenetesen hiányzik - nemcsak nekünk, hanem az egész szakmának.

Volt egy hangszere, ami egy különleges hangot adott - ezt a furcsa hangot utánozva nevezte el Ádámot Gyugyónak Tátrai Tibi. Gyugyó nagyon hiányzik mindenkinek. Ő volt mindenki Gyugyója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről