A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Van akinek sikerül, van akinek nem

“The Harder They Fall” screening Horizontal PREMIERE HEADSHOT
US rapper Jay-Z arrives for the Los Angeles Special Screening of Netflix's "The Harder They Fall" at the Shrine Auditorium in Los Angeles, October 13, 2021. (Photo by Chris Delmas / AFP)
Vágólapra másolva!
Attól még, hogy világhírűek, ugyanúgy megjárják az anyagi mélységeket és magasságokat a legnépszerűbb zenei előadók is. Van, akinek szemérmetlenül nagy összeg csücsül a számláján, bármit megvehet, azonban akadnak olyanok is, akik a karácsonyi nagybevásárlás is gondot jelenthet. Habár manapság azt gondolhatnánk, a CD-k kevésbé kelendőek, a Media Markt eladási listái erre rácáfolnak. Kedvenceinket – legyenek azok akár milliárdos, akár csődbe jutott előadók – a Black Friday akcióival még kedvezőbb áron szerezhetjük be.
Vágólapra másolva!

1. Jay-Z (nettó vagyon: 2,5 milliárd dollár)


Az első helyezett kiléte nem meglepő, mivel az amerikai rapper tizenkilenc Grammy-díjat zsebelt be eddig, valamint több mint 100 millió lemezt adott el. Anyagi jóléte azonban nem csak a több évtizedes zenei sikernek köszönhető, hanem olyan üzleti befektetéseknek is, mint a ruházati cége, a Rocawear, illetve a Roc-A-Fella Records lemezkiadó. Emellett engedéllyel rendelkező sportügynök, a Roc Nation Sports nevű cégével is ügyesen gyűjtögeti a dollárokat. A Shawn Corey Carter néven született előadó nettó vagyona legutóbb egy hihetetlen üzleti húzásnak köszönhetően gyarapodott, ugyanis 750 millió dollárt zsebelt be akkor, amikor D'USSÉ nevű konyakját eladta a Bacardinak. A 2019-ben milliárdossá koronázott Jay-Z négy év alatt háromszorozta meg nettó vagyonát. Ehhez jön még felesége, Beyoncé Knowles bankszámlája, amelyen 500 millió dollár van.

2. Rihanna (Nettó vagyon: 1,7 milliárd dollár)

A barbadosi énekesnő vagyonának hatalmas része (1,4 milliárd dollár) üzleti vállalkozásaiból származik. 2017-ben elindította a Fenty Beauty szépségápolási termékcsaládot a LVMH nevű francia, luxusmárkákkal operáló cégcsoporttal. A tehetséges művész a Savage x Fenty nevű fehérnemű cég tulajdonosa is, amelynek sikeréhez hozzájárul Rihanna igen erős közösségi média jelenléte. Persze a harmadik bevételi forrásról, a zenélésről sem feledkezhetünk meg, mivel az énekes 2005-ös berobbanása óta még mindig az egyik legtöbbször streamelt előadó. Annak ellenére, hogy évek óta nem adott ki albumot, 300-400 millió dollárt hozott neki a konyhára a popszcéna.

3. Andrew Lloyd Webber (Nettó vagyon: 1,25 milliárd dollár)

Talán nincs olyan ember a Földön, aki még ne hallotta volna a világhírű komponista zenéjét. A Broadway egyet jelent Webberrel, hiszen a húsz legnagyobb és legidőtállóbb sláger zenéjét ő írta, nevéhez fűződik többek között Az operaház fantomja, a Jézus Krisztus szupersztár, a Macskák, az Evita, vagy épp a József és a színes szélesvásznú álomkabát. Ezek a darabok évtizedek óta a világ számos pontján futnak folyamatosan, amelyek szép kis jogdíjat generálnak. Persze ezekhez jönnek azok világslágerek, amelyek filmekben tűntek fel, vagy akár Elvis Presley előadásában. Andrew Lloyd Webber egyébként lovagi és nemesi címet kapott zenei munkásságáért, ezek mellett pedig hat Tony-, három Grammy- és egy Oscar-díj tulajdonosa.

4. Paul McCartney (Nettó vagyon: 1,2 milliárd dollár)

Persze nem maradhat ki a TOP 5-ből a The Beatles tagja. Paul McCartney és John Lennon alapvetően megosztották a szerzői jogdíjakat, ami mindkettejük számára garantálta a örökre szóló gazdagságot.Az előadó, zeneszerző Yesterday című dala minden idők legtöbbször feldolgozott dala, amelyet több mint 2200 előadó és zenekar szerkesztett újra.

A 60-as évek óta popikonnak számító zenész, a Wings zenekar alapítója olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Michael Jackson vagy Kanye West. Egyes statisztikák szerint több mint 25 000 dal szerzői joga kötődik hozzá, és harminckét alkotása került a Billboard Hot 100 listájára.

5. Sean "Puffy" Combs (Nettó vagyon: egymilliárd dollár)

P. Diddy vagy Puff Daddy rapper mesés vagyonát saját felvételein túl kiadójának, a Bad Boy Entertainmentnek köszönheti.Ez a lemezcég olyan srácok karrierjét indította el, mint a The Notorious B.I.G., Craig Mack vagy épp Mase.További pénzkereseti eszköze a saját ruha- és parfümmárkája, valamint a Making the Band című MTV-n futó műsor. Diddy a világ leggazdagabb embereihez hasonlóan (Steve Jobs, Bill Gates, Kanye West stb.) otthagyta az egyetemet. A művészt a Forbes már 2002-ben a 40 legjobb 40 év alatti vállalkozói közé sorolta.

Ikonok a csőd széléről

1. Michael Jackson a világ egyik legjelentősebb hatású posztárjaként írta be magát a zenetörténetbe, bár halálakor komoly anyagi problémákkal küzdött. A zenész pályafutásának egyik legjobb döntése talán az volt, amikor megvásárolta az ATV Music-ot, azt a kiadót, amely számos népszerű Beatles-dal jogát birtokolta, ezek persze milliós bevételt generáltak. 2001-ben a Bank of Americától 200 millió dollár kölcsönt vett fel, de miután 2005-ben gyermekmolesztálás vádjával bíróság elé került (ahol felmentették), 2006-ban a bank visszafizetést követelt. Egyes híresztelések szerint elkezdett milliókat kölcsönkérni gazdag barátaitól, hogy elkerülje a csődöt. Pletykák szerint közel 400-500 millió dolláros adóssággal halt meg. A tizenháromszoros Grammy- díjas Jackson épp ötven előadásból álló londoni koncertjére készült, amikor 2009-ben elhunyt. Ez a nagyszabású show valószínűleg kihúzta volna őt az anyagi gödörből.

2. Toni Braxton, nyolcszoros Grammy-díjas énekesnő a jelek szerint elég rosszul bánik a pénzzel, mivel először 1998-ban majd 2010-ben is csődvédelmet kért. A kettő között eltelt évek során nagyjából 170 millió dollárt vesztett. A csodás hangú énekesnő elképesztő költekezéseket csapott, például egymillió dollárt költött mikrofonjára, amelyet gyémántokkal ékesített, és ennek az összegnek a sokszorosát verte el evőeszközökre, és lakberendezésre. Emellett rossz befektetési döntésekkel, és előnytelen megállapodásokkal volt kikövezve az adóssághoz vezető út. 2018-ban 780 ezer dolláros adótartozásról kapott papírt a hatóságoktól, amihez 2019-ben is adódott még közel félmillió dollár, vagyis a 2020-as évet komoly adósságokkal kezdte Braxton.

3. A Grammy nyertes hip-hop előadónak, MC Hammernek nagyjából 33 millió dolláros vagyona volt. Stanley Kirk Burrell néven született művész azonban nem tudott mit kezdeni hirtelen jött bevételeivel. Első körben hitelből vett magának harmincmilliós villát, amelyben fél millió dollárjába került a kétszáz fős személyzet havonta.

4. Kesha, a 2010-es évek tini ikonja, aki magyar gyökerekkel is rendelkezik, öt millió dolláros vagyonát vesztette el azután, miután beperelte producerét, Dr. Luke-ot. A 2015-ös bírósági eljárás alapját az képezte, hogy Kesha szerződése felbontását indítványozta, mivel állítása szerint a producere bedrogozta és molesztálta. Gottwald végig tagadta a vádakat, sőt, szerződésszegés és jó hírnevének megsértése miatt ellenkeresetet nyújtott be. Az énekesnő annyira összetört, hogy Taylor Swift 250 000 dollárt adományozott neki a perköltségek fedezésére, amellett, hogy a közvélemény előtt is támogatta. A sztár ezután saját költségén kiadta 2017-ben Rainbow című korongját, amely az első helyen debütált a Billboard 200-on, és az első héten 90 000 darab fogyott belőle az Egyesült Államokban.

5. Cyndi Lauper énekesnő pályafutása rögösen indult, ugyanis mielőtt szólókarrierbe kezdett négy évig zeneszerzőként és énekesként is a Blue Angel nevű formációt erősítette, azonban az 1980-ban kiadott Polydor album hatalmasat bukott. A helyzetet rontotta, hogy menedzserük 80 000 dollárra perelte őket. Ez arra kényszerítette Laupert, hogy 1981-ben csődöt jelentsen. Ezt követően a Grammy- és Tony-díjas előadó egy japán étteremben énekelt, majd 1983-ban adta ki a She's So Unusual albumát, ami meghozta a várva várt hírnevet. Vagyonát jelenleg 30 millió dollárra becsülik.

„A cikket támogatta a Black November szervezője, a Media Markt."

Advertisement
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!