Vidnyánszky Attila: A nemzeteket fel akarják számolni, de ezzel szembe kell menni

Vágólapra másolva!
Rendkívüli előadásra készül a Nemzeti Színház: a Honvédelmi Minisztériummal, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közösen 2024. szeptember 6-án Budapesten, az MVM Dome-ban mutatják be az Egri csillagok című előadást több száz táncos és színész közreműködésével. Az előadás rendhagyó lesz, mert a nézőtéren helyet foglaló több mint hatezer, a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolás diák az előadás során Dobó István várkapitánnyal közösen szavalja el a Várvédők esküjét. „Hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki már 2022-ben színre vitte az Egri csillagok című előadást az MVM Dome-ban. Az előadást nemcsak szeptember 6-án, hanem egy nappal később, hetedikén is bemutatják, de a jegyek nagy része már elfogyott, így a színház azt tervezi, hogy a harmadik napon is műsorra tűzi az MVM Dome-ban az Egri csillagokat.
Vágólapra másolva!

Hősöket kell felmutatni egy olyan világban, amely "hőstelenít"

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem mindennapi esemény lesz a szeptember 6-i Egri csillagok-előadás az MVM Dome-ban.

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

"A Nemzeti Színház működésének, filozófiájának lényegéből fakadt az a gondolat, hogy színpadra vigyük az Egri csillagokat. Ez az előadás nem jöhetett volna létre a Nemzeti Táncegyüttes nélkül. Közösen szövetkeztünk, és immár hat éve játsszuk töretlen sikerrel. Hosszú a listája a jelentkezőknek, akik meg szeretnék nézni a produkciót. Arra törekszünk, hogy próbáljunk pozitív értékeket és értékrendet sugározni a színházban, amely útmutatóként szolgálhat a fiatal nemzedék számára. Zűrzavaros, értékrendjét vesztett világban élünk, ahol állandó a veszélyérzet, így felerősödnek az alapértékekért való küzdelmek, amelyekhez mi is hozzá szeretnénk járulni. Hősöket szeretnénk mutatni egy olyan világban, ami "hőstelenít". Ahol a színházak, a művészeti alkotások az ember kicsiségéről beszélnek, mi pont az ellenkezőjét hirdetjük, és azért harcolunk, hogy bemutassuk: vannak nagy tetteink, vannak igazi hőseink, akiknek cselekedeteibe lehet kapaszkodni. Hitet adnak nekünk, zászlót tartanak, amely alá össze tudunk gyűlni" - mondta Vidnyánszky Attila.

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Hozzátette: két évvel ezelőtt már bemutatták az MVM Dome-ban az előadást, amely felejthetetlen élmény volt. 

Megismételhetetlen, nagy színházi aktus lesz a szeptemberi előadás is, amelyre már most alig lehet jegyet kapni.

"Azt érezzük, hogy amiről beszélünk, arra elképesztő az igény a társadalomban. Bizonyíték erre, hogy még meg sem hirdettük a második előadást, de a jegyek háromnegyede már elfogyott. Most azon gondolkodunk, hogy talán lesz egy harmadik előadás is, mert ott van a vágy az emberekben a magyarságuk megélésére. Ott van az elköteleződés, hogy készek vagyunk áldozni a hazánkért, akár a vérünket is adni, ha kell. Nagy ünnep előtt állunk. A Nemzeti Táncegyüttessel az együttműködésünk egy kísérlet arra, hogy a magyarok lelkéhez szóló színházi nyelvet dolgozzunk ki. Úgy alakult az elmúlt csaknem száz évünk, hogy hol szovjet alapú színházat akartak ránk erőltetni, és elvesztettük az igazi magyar színházi gyökereinket - a táncot, a gesztust, a látványt -, hol német színházi működési modellt próbáltak ránk kényszeríteni. Mi a saját színházi nyelvünkben hiszünk, amely hat a közönségre" - mondta a Nemzeti Színház igazgatója.

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Dr. Kutnyánszky Zsolt, védelempolitikáért felelős államtitkár. Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Dr. Kutnyánszky Zsolt, a védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár úgy fogalmazott: 

a Honvédelmi Minisztérium és a magyar honvédség számára megtiszteltetés, hogy a Nemzeti Színház partnere lehet egy ilyen egyedülálló színházi esemény megvalósulásában.

"Az Egri csillagok című könyv sokunk számára meghatározó olvasmány volt. 2005-ben a Nagy Könyv versenyén az Egri csillagok nyerte el az olvasók kedvenc könyvéért járó díjat. Ennek immáron 19 éve. Elgondolkodtam azon, hogy vajon napjainkban is első helyen végezne-e ez a könyv. Vajon most is ez a történet lenne-e Magyarország kedvenc története? Nem azért, mert vitatnám a könyv népszerűségét, hanem amiatt, mert eltelt 19 év, és sok minden megváltozott: egyrészt a fiatalok olvasási szokásai, olvasmányai és példaképei. A változás szükségszerű, de vannak értékeink, hagyományaink, amelyekhez ragaszkodnunk kell, és a fiataljainkat is erre kell buzdítani. Az Egri csillagok című könyv hatalmas érték a cselekménye, hőseinek jelleme és mondanivalója miatt. 2024-ben is van mit tanulni az Egri csillagokból. A gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli világunkban valós igazodási pontot ad nemzeti kultúránk megismerése, segíti az emberek nemzeti identitástudatának elmélyülését, a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségnek felébresztését, megerősítését. A hazafias nevelés jövőnk egyik kulcsa. Globalizált világunkban nem egyszerű a hazafias érzéseket felébreszteni a fiatalokban, ezért is fektetünk nagy hangsúlyt a honvédelmi nevelésre. Az Egri csillagokkal most egy plusz lehetőséget kapunk. Örömteli, hogy a színház honvéd kadétokat is bevont az előadásba. A nézőtéren helyet foglaló, több mint hatezer, a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolás lesz ott, akik formaruhát viselnek majd, és Dobó kapitánnyal együtt mondják majd a vérvédők esküjét." - mondta az államtitkár. 

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Zsuráfszky Zoltán társrendező, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője azt mondta: úgy érzi, hatalmas jelentősége van ennek a munkának, amelyet közösen végeznek Nemzeti Színházzal.

"A Körhinta és a Csíksomlyói passió után az Egri csillagok című előadást alkottuk meg közösen, amelyet ismét egy csodálatos helyszínen, az MVM Dome-ban tudunk bemutatni. Nagyon szeretjük ezt az előadást. Óriási feladat a várvédőket és a török sereget színpadra vinni úgy, hogy megmutathassuk bátorságukat, hősiességüket. Amikor kivisszük a Nemzeti Színház színpadáról az előadást egy ilyen hatalmas helyszínre, még több táncos lép színpadra. Ezért hívunk segítségül még amatőr táncosokat, és 170 táncossal készülünk az előadásra. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye örök emléket állít annak, hogy ha egy eszme érdekében összefog a magyarság, akkor képes legyőzni a legnagyobb ellenséget is. Ez az eszme pedig a kereszténység védelme és a hazaszeretet. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes korabeli magyar és török táncokkal, illetve prózai szereplőket is megjelenítve vesz részt a Nemzeti Színházzal közös előadásban, amely visszarepít a régmúltba, hogy a jelennek is példát mutasson hősiességből és bátorságból.”

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

A sajtótájékoztatón az MH Központi Zenekarának kíséretében kadétok vonultak be formaruhában a hajóhídon át, és az Egri csillagok című előadásból is bemutattak egy részletet - a várvédők táncát.

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Ezek után Trill Zsolt, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színésze az erkélyen mondta el Dobó esküjét.

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Trill Zsolt - Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo


Vidnyánszky Attila: hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak


"Amikor először olvastam az Egri csillagokat - amely Kárpátalján is kötelező olvasmány volt a magyar iskolákban -, nagyon megérintett. De talán élénkebbek az emlékeim a film kapcsán. Nem voltam még tíz éves, és azóta hordozom magamban a filmet és a regényt is." - mondta az Origónak Vidnyánszky Attila. 

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Vidnyánszky Attila
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Hozzátette: 

nagy vágya teljesült, hogy színpadra vihette a Nemzeti Színházban az Egri csillagokat, amelyet már úgy rendezett meg, hogy akár sokkal nagyobb térben is elő tudják adni.

"Eleve úgy gondolkodtam, hogy olyan díszletet szeretnék, amely bővíthető és amellyel nagyobb terekben is meg tudunk szólalni. Két évvel ezelőtt pedig az MVM Dome-ban először bemutathattuk - nagy örömömre óriási sikerrel." - mondta.

Vidnyánszky Attila hozzátette: 

hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat - annak ellenére, hogy olyan világban élünk, ahol Európa országainak nemzeti hőseiről egyre kevesebbet beszélnek.

"Egyrészt a nemzeteket fel akarják számolni. A nemzetek történetének jelentéktelenítése zajlik, és inkább annak bűnösségét hangsúlyozzák. Az ember kicsiségét, gyarlóságát, bűnösségét emelik ki évtizedek óta. Meg kell nézni a filmművészetet, hogy milyen alkotások születtek például Magyarországon az elmúlt 30 évben. Ezzel szembe kell menni. Jönnek az új generációk, hősöket, példákat kell számukra mutatnunk, erre pedig a legcsodálatosabb darab az Egri csillagok. Lelkiség és hit árad belőle. Ez egy szent szöveg, mindig ezt szoktam mondani a társulatnak is.” - mondta.

Egri, Csillagok, előadás, beharangozó, sajtótájékoztatója, Nemzeti, Színház, 2024. május 29.,
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

A szeptemberi előadáson több százan állnak majd a színpadon - színészek és táncosok. A díszlet pedig még a két évvel ezelőtti előadáshoz képest is hatalmasabb lesz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről