A művészet gyógyít

Csopaki Művésztelep
Fotó: Fotó: Baska Balázs
Vágólapra másolva!
Még lehet jelentkezni a 28. Csopaki Művésztelep nyári táborába, amelyet július 1. és 10. között tartanak a képző- és társművészetek iránt érdeklődők számára. Az idei tábor különlegessége, hogy nemcsak képzőművész-tanárok foglalkoznak a résztvevőkkel, hanem egy filmes és egy divattervező is. A Csopaki Művésztelep a Baska-Rényi művészcsaládhoz kötődik: Baska József és Rényi Katalin képzőművészek alapították. „A tábor betekintést enged a művészi létformába, inspirációt adva a tehetséges diákok számára” – mondta Baska Balázs filmes, grafikusművész, aki a tábor egyik szervezője és tanára. Interjú Baska Balázzsal.
Vágólapra másolva!

Az idén 28. alkalommal várják a képzőművészetek iránt érdeklődőket a Csopaki Művésztelepre. Miben lesz más az idei tábor? 

Az idén több vendégelőadó érkezik, aki korábban részt vett a Csopaki Művésztelep táborában, és azóta itthon vagy külföldön elismert művész. Filmes, divattervező, festő és grafikus is lesz köztük. A festőművész egyébként tai chi-világbajnok is. 

Az idén hat szakra jelentkezhetnek a táborozók: rajz, festés, grafika – ezen belül illusztráció és reklámgrafika – film és divattervezés.

 A szakok között persze, szabad az átjárás, tehát ha valaki a festést választja, de időközben látja, milyen munka zajlik a filmeseknél, és szívesen kipróbálná, nyitottak vagyunk, szabad az átjárás. Pontosan azért, mert ez egy igazi alkotóközösség. A másik érdekesség, hogy az idén készítettünk egy tik-tok oldalt a tábornak, amelyben elindítottunk egy "Daligogh-projektet" – ez a tábor vizuális arculatát erősíti. A projekt keretében Vincent van Gogh-nak és Salvador Dalinak öltöztünk, és mindenféle vicces, burleszk jeleneteket vettünk fel. Egyik alkalommal állásinterjúkra mentünk, a másik videóban biciklit akarunk lopni, a harmadikban pedig temperát és olajfestéket szerettünk volna elcsenni, de elkap a rendőr, végül van olyan videó is, amikor a csapat egyszerre egy tai chi-mozdulatot tesz. A videók végén pedig természetesen mindenkit invitálunk a táborba.

Csopaki Művésztelep
Csopaki Művésztelep - "Daligogh-projekt"
Fotó: Fotó: Baska Balázs / Fotó: Baska Balázs

A művésztelepet az édesanyja és édesapja, Rényi Katalin és Baska József művészek alapították. Az ő szellemiségük mennyire lesz jelen a táborban? 

Nagy fájdalommal tölt el, hogy ez lesz az első tábor, amelyet már egyedül szervezünk, ugyanis tavaly édesanyám is itt hagyott minket. Az utolsó táboron még részt vett és segített a hallgatóknak. 

Szüleim szellemisége természetesen jelen lesz, hiszen az ő tanmenetük szerint haladunk, illetve az ő üzenetük, ars-poeticájuk szerint foglalkozunk a hallgatókkal. 28 évvel ezelőtt úgy álmodták meg a tábort, hogy összművészeti kreatív élményt nyújtson az ide látogatók számára. 

Ami fontos, hogy minden résztvevőt saját magához mérünk, tehát nem hasonlítjuk össze a táborozókat – hiszen általában vannak kezdő és haladó művészek. Viszont mindenkiből megpróbáljuk a tíz nap alatt a maximumot kihozni. Ez volt a szüleim célja is, és ezt igyekszünk mi is tovább vinni.

Csopaki Művésztelep
Csoportkép egy korábbi Csopaki Művésztelep résztvevőiről
Fotó: Fotó: Baska Balázs / Fotó: Baska Balázs

Mi a tábor napirendje? 

A táborban teljes ellátást kapnak a résztvevők. A közös reggeli után a délelőtti feladaton dolgozik mindenki. Aztán strandolás, majd délután újabb szakfeladatot kapnak a táborozók – amely elkészítése két-három napot is igénybe vehet. A vacsora után vagy egy vendégelőadó tart kurzust, vagy filmvetítésen veszünk részt, de több bulit is szervezünk, illetve – jó idő esetén – esti fürdőzésre hívjuk a hallgatókat.

Hány hallgatót tudnak fogadni a táborban? 

Évente egy osztálynyi, azaz nagyjából harminc-negyven diákot tudunk fogadni, fontos ugyanis, hogy minden résztvevővel egyénileg is tudjanak foglalkozni a tanárok. 

A jelentkezéshez nincs szükség művészi előképzettségre, a legfontosabb az alkotókedv.

 A csapat egy része évek óta visszajár, és az elmúlt években sok egykori diákból lett művész, közülük térnek vissza néhányan előadóként. Sok külföldi hallgatónk is volt: francia, holland, német, sőt, egy japán művész. Örültünk, hiszen a lényeg a közös nyelv, a művészet nyelve.

Csopaki Művésztelep
Fotó: Fotó: Baska Balázs / Fotó: Baska Balázs

Mi a mottója az idei tábornak? 

Az alapgondolata az idei tábornak, hogy a művészet gyógyít és segíti az önfejlesztést. Egyik tanárunk például minden nap végén vezetett meditációt tart majd, és lesz egy tai chi-est is.

Az idén kik lesznek az oktatók?? 

Bohus Áron képzőművész, Kiss Adél grafikusművész és képzőművész, Kobolják Melinda képzőművész és holisztikus gyógyító, Rudas-Mekkey Csenge képzőművész és én, Baska Balázs filmrendező, grafikusművész.

Csopaki Művésztelep
A Csopaki Művésztelep résztvevőinek alkotásai
Fotó: Fotó: Baska Balázs / Fotó: Baska Balázs

A tábor utolsó napja mindig különleges. Most mi várja majd a táborozókat az utolsó napon? 

A nap első fele még munkával telik, délután pedig kiválogatjuk azokat a munkákat, amelyeket jövő év márciusában a Nádor Galéria kiállít. Kitesszük a nagyteremben az összes alkotást, és értékeljük a munkákat. Ilyenkor látják igazán a hallgatók, hogy mit adott a művészi fejlődésükhöz a tábor.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről