A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt Novák Ferenc

Budapest, 2016. március 30. Novák Ferenc Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező a Sándor-palotában, ahol Áder János köztársasági elnök tiszteletvacsorán látta vendégül 2016. március 30-án. Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutatót, a Corvin-lánc kitüntetettjét 90., Novák Ferencet 85., Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költőt, írót pedig 80. születésnapja alkalmából látta vendégül az államfő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
93 éves korában meghalt Novák Ferenc Tata koreográfus, rendező, etnográfus.
Vágólapra másolva!

Halálhírét a családja közölte, “Novák Ferenc Tata 94. életévében, 2024. augusztus 17-én hajnalban békésen elaludt. A kiszolgáltatottság helyett a megnyugvást választotta, bölcsen hagyta, hogy kifogyjon belőle az életerő.

Kivételesen nagyszerű, gazdag, robbanékony és termékeny életét az utolsó pillanatig szellemi frissességben töltötte;

 idén áprilisban a Táncháztalálkozón még többszáz embernek tartott tánctörténeti előadást" - olvasható a család közleményében.

Hozzáteszik: túlzás nélkül a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük nekik. Novák Ferenc ezt a tradíciót a klasszikus színházi önkifejezés részévé tudta tenni (Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, Csíksomlyói passió, Kőműves Kelemen, István, a király), így hosszú pályája során nemzedékek sokaságával ismertette meg nemzeti kultúránk európai értékeit idehaza és világszerte. Személyében a hetvenéves Bihari János Táncegyüttes alapítóját, a három évtizeden át működő Honvéd Táncszínház megálmodóját és művészeti vezetőjét, a mai napig prosperáló Nemzeti Táncszínház kitalálóját tisztelhetjük.

Páratlan életműve, tapasztalata, tudása és kalandos élettörténetei nemcsak alkotásaiban, de barátaiban, tanítványaiban, családjában, gyermekeiben és unokáiban egyaránt továbbélnek.

Ünnepeljük életét!”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!