Hankó Balázs: A múzeumaink őrzik nemzeti kulturális örökségünket

Vágólapra másolva!
A múzeumaink őrzik a nemzeti kulturális örökségünket, ennek kutatása, gondozása és a benne foglalt értékek továbbadása a jelen és a jövő generációi számára a garanciát jelenti arra, hogy a közösség képes legyen megőrizni identitását - mondta hétfőn a kulturális és innovációs miniszter az Országos Múzeumigazgatói Konferencián, Visegrádon.
Vágólapra másolva!

Hankó Balázs kiemelte: a számok azt mutatják, hogy a magyarok szeretnek múzeumba járni. A legutóbbi Múzeumok Éjszakájára országszerte csaknem 330 ezer látogató volt kíváncsi, 

a Magyar Természettudományi Múzeumot mintegy 100 ezer gyermek látogatta meg augusztus végéig, a Szépművészeti Múzeumban a Csontváry-kiállítás 200 ezer érdeklődőt vonzott, a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című tárlatát pedig mintegy 150 ezer ember látta 

- sorolta a tárcavezető. 

Hankó Balázs.
Fotó: Hankó Balázs/Facebook

A miniszter úgy vélte, büszkék lehetünk a Szépművészeti Múzeumra, amely a több mint 800 ezres látogatószámával a 86. helyet foglalja el a világ múzeumainak listáján. 

Elmondta, van tervük arra is, hogy Magyar Nemzeti Múzeum bekerüljön a elkövetkezendő időszakban a top 100-as listába. 

Hankó Balázs kiemelte, a nemzeti identitás, a kultúra és a személyes identitás a globális progresszió célkeresztjében áll. A körülöttünk zajló folyamatok elsődleges célja a nemzetek eltörlése - mondta. 

Ha az önök tudását és szenvedélyét képesek vagyunk átadni a legmodernebb eszközökkel és a legnépszerűbb csatornákon, és hidat képzünk a történelmi múlt és jelen között, akkor semmilyen eszme, kulturális irányzat vagy erőhatás nem ingathatja meg nemzetünket

 - zárta köszöntőjét a miniszter. 

Demeter Szilárd az Országos Közgyűjtemények Szövetségének elnökeként úgy fogalmazott, hogy a válságok lehetőséget kínálnak a közgyűjtemények szerepének újraértelmezésére.

Úgy vélte, a közgyűjteményeket nemzeti tudásközpontokká kellene alakítani, a muzeológusoknak kulturális tudásmenedzserekké, a könyvtárosoknak pedig adatkurátorokká kell válniuk. 

Ennek elérése érdekében egy országos, integrált digitális platformot kell létre hozni, mely lehetővé teszi a közönség aktív bevonását a tartalmak értelmezésébe és újraalkotásába, multifunkcionális tereket kell kialakítani az intézményeinkben, a tudományterületeken átívelő kutatási és kiállítási projekteket kell indítani, valamint olyan oktatási programokat kell fejleszteni, amelyek a jövő készségeire készítik fel a fiatalokat - sorolta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!