Esthajnal: a cigánytábor az égbe megy - zenés csoda a Nemzeti Színházban - videó 

Vágólapra másolva!
Makszim Gorkij Makar Csudra című elbeszélése és A cigánytábor az égbe megy című film nyomán mutatja be a Nemzeti Színház Esthajnal néven legújabb darabját.
Vágólapra másolva!

A szerelem és szabadság fájdalmas ellentétének témája régóta foglalkoztatja Szarka Tamást, a Ghymes együttes legendás költő-zeneszerzőjét, aki számos dalt komponált Gorkij elbeszélésének ihletésére. Megfogalmazása szerint az általa írt cigányballada „két gyönyörű, erős és büszke emberről szól, akiknek annyira erős a szabadságvágya, hogy nem bírják el a világ legszebb kötelékét, és inkább belehalnak”. Szarka Tamás új színpadi művének zenei világa az autentikus cigány népzenében gyökerezik, a nagyszabású produkció látványos vizualitással, lendületes táncokkal és drámai erejű színészi játékkal idézi meg a cigányság folklórját, szenvedélyes lelkületét - írja a Nemzeti Színház a honlapján.

Részlet a darabból.
Fotó: Nemzeti Színház

A vén Makar Csudra által elmondott legenda egy büszke cigányfiú, Lojko Zobar és a gyönyörűséges cigánylány, Esthajnal találkozásáról szól, akik egymásba szeretnek, ám a szerelem mindent elsöprő érzését mégis béklyónak tartják, mert útjában áll a szabadságuknak. 

Mivel egyikük sem akar engedni a másiknak, Lojko végül megöli Esthajnalt. 

A darab a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Karaván Színház, a Fővárosi Nagycirkusz és a Baross Imre Artista- és Előadóművészeti Akadémia közös előadása.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!