A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lámfalussy Sándor

Vágólapra másolva!
Az euró - Politikai kezdeményezés vagy gazdasági szükségszerűség?
Vágólapra másolva!

Az előadás címe egy kérdés, amelyre a válasz egyszerű: mind a kettő. Az előadás ennek a válasznak a hátterét világítja meg. Áttekinti a monetáris unió elméleti kérdéseit, a közös és egységes pénz létrejöttének közgazdasági mozgatórugóit és következményeit. Történeti nézőpontból vizsgálja a monetáris unióhoz vezető utat, mely során a politikai és a gazdasági motivációk sajátos összekapcsolódtak. A gondolatmenet két fontos kérdést tart szem előtt mindvégig: miért igényel a közös piac egységes pénzt, és a Magyarországhoz hasonló kis nemzetek esetében milyen sajátos hangsúlyt kap az egységes pénzzel kapcsolatos érvelés?

I. A monetáris unió jelentése
Az egyetlen, közös pénz bevezetése pénzügyi, gazdasági és politikai következményekkel is jár. Bár működő monetáris unióra példa lehet az Egyesült Államok vagy Svájc, az európai pénzügyi egyesülés bizonyos tekintetben előzmény nélküli és egyedülálló.

II. Az euróhoz vezető hosszú út fontosabb állomásai
Az Európai Monetáris Uniót létrehozó folyamatokat a 2. világháború utáni helyzetből eredeztethetjük, s a hátterükben politikai és gazdasági megfontolásokat egyaránt találunk. A berlini fal leomlása fontos lökést adott az egységes pénz bevezetését célzó terveknek.

III. A monetáris unió előnyei és hátrányai általánosságban és Európában
A monetáris unióban a tagországok egymás közötti kereskedelme belkereskedelemmé válik. A közös pénz kiküszöböli az árfolyam-ingadozások hátrányos hatásait és bizonyos területeken csökkenti a kis- és középvállalatok hátrányát. Az egyesülés hátrányai részben érzelmiek, de akadnak gazdaságpolitikai veszélyek is.

IV. Miért érdeke Magyarországnak, hogy csatlakozzon az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz?
A kis, nyitott, viszonylag integrálódott országoknak speciális érdeke fűződik a csatlakozáshoz. Számunkra különösen fontos például az Unió inflációellenes politikája. Az országok szuverenitásának részleges feladása ma elkerülhetetlen, s az Unióhoz való csatlakozás mellett szól, hogy ott Magyarország befolyásolni tudja a döntéseket, a fejlődés irányát.

V. A csatlakozás kritériumaihoz kapcsolódó nehézségek Magyarországon
A csatlakozás feltételei közül Magyarországon az államháztartási hiány mértéke jelenti a legnehezebb pontot. A magas költségvetési deficit ráadásul nem csak a csatlakozás miatt probléma. A deficit leszorításának megtervezésekor, illetve a csatlakozás időpontjának kijelölésekor a hosszútávú érdekeket és a döntések társadalmi elfogadottságát is figyelembe kell venni.

Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!