Amikor a fogyókúra többet árt, mint használ

Vágólapra másolva!
Súlyos hiánybetegségek, jojó effektus, kiszáradás, feszességét vesztő bőr - csak néhány nem kívánt hatás, amelyhez a szakszerűtlen, átgondolatlan fogyókúrák vezethetnek. A koplalás legalább annyira megterheli a szervezetet, mint a túlsúly.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette három testsúlycsökkentő készítmény forgalmazását február 1-től az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI). Az intézkedés itthon a Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezésű, különböző kiszerelésben forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag tartalmú készítményekre vonatkozik. A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Gyógyszerügynökség biztonságossági okokból vizsgálta felül a szibutramin-tartalmú gyógyszereket, és arra a következtetésre jutott, hogy az e gyógyszerek alkalmazásából eredő kockázat felülmúlja az abból fakadó előnyt. A felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint a szert szedők körében nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága.


De nem csak a fogyasztótablettáknak lehetnek nem kívánt mellékhatásai, sok "csoda" fogyókúrával is az egészségünket kockáztatjuk. "Legemlékezetesebb esetem egy biológus volt, aki szélsőséges, tartós vegetáriánus kúrába kezdett. Bár csökkent a súlya, a kialakult hasnyálmirigy károsodás következtében először diabeteszes kóma jelentkezett nála, végül végérvényesen egyes típusú, inzulinhiányos cukorbetegség alakult ki nála" - meséli dr. Marton Anna belgyógyász, kardiológus, diabetológus szakorvos. Hangsúlyozza: a szakszerű, valóban az egészséget szolgáló diéta érdekében ajánlott szakorvoshoz fordulni.


Hiánybetegségekhez vezető fogyókúrák


Ha fogyókúránk egészségtelen, nem átgondoltan, szakorvosi vizsgálatot követően, személyre szabottan és teljes értékű tápanyagokat tartalmazó étrend szerint hajtjuk végre, súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki.


Teljes értékű az az étrend, amely többek közt tartalmaz esszenciális aminosavakat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, optimális minőségű szénhidrátokat és zsírokat is. Ha valaki például az étrendjéből teljesen kitilt bizonyos nélkülözhetetlen tápanyagokat, akkor azt veszi észre a beteg, hogy akármennyire szeretné tartani a diétáját, csaknem uralhatatlanul megkíván olyan ételeket, amelyekben hozzájut ezekhez a tápanyagokhoz. "A szélsőséges diéták során kialakuló mangán, cink vagy magnéziumhiány esetében, még ha nem is volt édesszájú korábban a diétázó, egyszer csak bemegy az első cukrászdába és ellenállhatatlanul felfal néhány mandulát, diót, mogyorót, kakaót tartalmazó süteményt. Pótlódik ugyan a hiányzó tápanyag, ám sajnos rengeteg felesleges kalória kíséretében, mely a fogyás végét jelenti" - mondja dr. Marton Anna doktornő.


Ebből következik, hogy a kínkeserves, szakszerűtlen diéta elkerülhetetlenül sikertelen véget ér a jól ismert jojó effektussal. "Ugyanakkor a nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazó, szakember által kontrollált diéta könnyen tartható hosszútávon is, és hetente nem jár több súlyvesztéssel, mint 2 kg. Ennél gyorsabb súlyvesztés esetén nemcsak a zsírsejtek nagysága csökken, hanem a vázizomzatból és a szervezet víztartalmából is veszít a beteg, illetve a bőr rugalmassága sem tud a túl gyors súlyvesztéssel lépést tartani" - magyarázza a doktornő.


Rendkívül megterheli a szervezetet a drasztikus diéta


Sokan helytelenül koplalásnak értelmezik a fogyókúrát, így nem tudják betartani a maguk által hozott szigorú szabályokat. Pedig a fogyókúra kalóriaszegény étrendet és tudatos életmódot jelent. "Ne lassuljon le az anyagcsere annyira, hogy már-már tartalékolásba menjen át a folyamat. Naponta 1200-1500 kalóriát tartalmazó étrend fogyasztását nevezzük fogyókúrának" - magyarázza Hartmann Gabi dietetikus. Mégis terjednek a laikusok között a két hét alatt 8-10 kilós fogyást ígérő, beváltnak mondott receptek. Nem tekinthető azonban Hartmann szerint sem hatékonynak a gyors eredménnyel kecsegtető diéta. Egyrészt van, amelyikkel sok vizet veszít a szervezet, másrészt, ahogy leállunk, és visszatérünk a korábbi étrendhez, visszajönnek a kilók. Ráadásul a látványos fogyás megterheli a szervezetet, mindamellett, hogy nehezen betarthatók a drasztikus energiamegvonással járó fogyókúrák.


"Néhány betegség esetében kifejezetten káros lehet a fogyókúra, ilyen például a pajzsmirigy alulműködés. A betegségekben szenvedők fogyókúra előtt mindenképpen konzultáljanak orvosukkal, először ugyanis be kell állítaniuk a gyógyszerüket. E nélkül elképzelhető, hogy a fogyni vágyó a koplalástól karcsúsodás helyett inkább hízni kezd"- teszi hozzá Hartmann Gabi.


A koplalás legalább olyan veszélyes, mint a túlsúly


Fogyni viszont feltétlenül szükséges - például az elhízott cukorbetegeknek, és a túlsúlyos, magas vérnyomással és koleszterinszinttel rendelkező betegeknek. "Minden harmadik leadott kiló után javul az anyagcsere státusz" - tudtuk meg Hartmann Gabitól. "Csökken a vérnyomás, a vérzsír és vércukorszint, javul az inzulinrezisztencia, valamint a szívinfarktus és a stroke kockázata is. Ezzel együtt csökken a gyógyszerigény is, illetve idejében elkezdett diétával akár meg is előzhetjük az előbb említett betegségeket".


Ahogy egyre több súlytól szabadulunk meg, úgy csökken bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélye is. Rendszeres testmozgással kombinálva az egészségmegőrzés és a gyógyulás sikere hatványozódik. "Azonban hetente 1-2 kilónál ne fogyjunk többet, különben szervezetünk a zsírszövetek helyett az izomszöveteink és a fehérjestruktúránk lebontásába kezd. Ez pedig többek között a szervezetünk hormontermelését is károsíthatja" - hangsúlyozta Marton doktornő.


A fűszeres, intenzív ízektől hamarabb eltelünk


Típushiba a fogyókúráknál, hogy a diétázó nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot, illetve nem ügyel a rostbevitelre, azaz a zöldségek és gyümölcsök arányának étrenden belüli növelésére.


"Ha finom ízeket érzünk, hamarabb jóllakunk, hamarabb telítetté válunk, és nem vágyunk úgymond további ízekre" - magyarázza Solymosi Dóra dietetikus. "Minőségi ételekkel, zamatos zöldségekkel sokkal hatékonyabban lehet fogyni, mint a nagyüzemi kényszerérett, vízízű zöldségekkel. Főleg friss vagy fagyasztott zöldfűszerek hozzáadásával tudjuk intenzívebbé tenni az ízérzetet: használhatunk például kaprot, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, bazsalikomot"


Leginkább tehát életmódváltást jelent a fogyókúra. Mindenből lehet fogyasztani, csak bizonyos élelmiszerekből mértékkel, és fontos az étel minősége is. Jótékony hatású, ha nem főzzük agyon a zöldségeket, hanem inkább kevésbé puhára pároljuk. Solymosi Dóra dietetikus úgy véli, "még az édesség is megengedett lehet a fogyókúrában, heti 1-2 alkalommal, ha az gyümölccsel, tejtermékkel készült, teljes kiőrlésű lisztből, persze a legjobb, ha aszalt, vagy friss gyümölcsöket fogyasztunk helyette."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!